PODIJELI

Nakon osvojene šampionske titule u m:tel Premijer ligi BiH, fudbaleri i stručni štab Borca nakratko su predahnuli, a već danas počeli su pripreme za predstojeću sezonu, u kojima ih očekuje nastup na četiri fronta.

Prvi od njih biće i najvažniji – kvalifikacije za Ligu prvaka. Za pet dana na programu je žrijeb. Banjalučani će tada saznati rivala za prvu rundu, koja je na programu 6/7. i 13/14. jula.

Osim nastupa na međunarodnoj sceni, Borac će igrati i tri domaća takmičenja. U državnom prvenstvu će pokušati da odbrani titulu, a “crveno-plave” očekuju i nastupi u Kupu BiH i Kupu RS-a, gdje će takođe nastojati da odu do samog kraja.

“Kratak odmor je gotov, krećemo sa radom, sa velikim ambicijama. Osjećam istu odgovornost kao i zimus. Smatram ovo novim početkom, ali sa određenom dozom samopouzdanja. Svi treba da budemo skromni, a iz te skromnosti, koja nas je i dovela do šampionskog slavlja, da se pojačamo i budemo opet među glavnim kandidatima za osvajanje titule. Ne bih mnogo obećavao, ali nadam se da ćemo naredne godine u ovo vrijeme opet imati šta da slavimo”, poručio je Maksimović.

Šef struke pričao je o igračkom kadru.

“Svaki dan radimo na sklapanju ekipe. Zadovoljstvo mi je što je 90 odsto ekipe produžilo ugovor. Ostali smo bez Elvisa Mehanovića, ali dobijamo Jovu Lukića, koji se oporavlja. Nadam se da će i Marko Brtan naći zajednički jezik sa Upravom kluba i ostati. Prelazni rok je živa stvar, pogotovo kad se igra Evropa. Sjetimo se prošle godine, kada smo poslije Evrope ostali bez Vladana Danilovića. S jedne strane neće mi biti drago ako neko ode, ali s druge hoće, jer sam siguran da će nakon partija na međunarodnoj sceni neko napustiti. Mislim da imamo grupu od sedam-osam igrača koji su zanimljivi tržištu”, svjestan je Maksimović da bi ipak mogao ostati bez nekog od igrača koji su iznijeli najveći teret prošle sezone.

Ovog ljeta Borac su zvanično pojačali Milan Vušurović (Radnik, Bijeljina) i Nikola Ćetković (Željezničar, Banjaluka), ali to sigurno neće biti sve u rubrici “dolasci” na Gradskom stadionu.

“Mnogo igrača je u opticaju, ali došli smo u situaciju da možemo da sačekamo i da biramo. Važno je pohvalim čelnike kluba, jer ne sjećam se kada je Borac uspio da sačuva 90 odsto ekipe iz prethodne sezone. To je preduslov da dignemo ljestvicu. Moramo je dići, jer ovo što nas čeka je mogo viši nivo”, naglasio je Maksimović.

Ipak, nastup u kvalifikacijama za Ligu šampiona zahtijevaće i znatno širi roster. Maksimović smatra da klub mora dovesti bar još četiri ili pet kvalitetnih igrača, koji će dodatno podići nivo igre.

“Bitno je da ostanu igrači koje smo do sada uspjeli da zadržimo. Kad bih znao da neće niko otići, ne bih imao problem. Vušurović je neko od koga se očekuje mnogo, nadam se da će Marko Jovanović biti zdrav, potrebno nam je njegovo iskustvo. Definitivno moramo dovesti četiri-pet igrača koji će da prave razliku. Prolaskom prvog kola klubu možemo osigurati osam evropskih utakmica, ako ne, onda imamo četiri. To će tražiti veliki roster i moraćemo se ozbiljno pojačati.”

Od naredne sezone u m:tel Premijer ligi BiH svaki klub moraće da ima dva startera mlađa od 21 godine, a bar jedan od tzv. “bonus” igrača moraće da završi utakmicu.

“Mislim da je to dobra stvar. Od ranije imamo dobre mlade igrače, doveli smo sada i Ćetkovića, a očekujemo dolazak još nekih. Tu su David Čavić, Đorđe Milojević i Marko Kujundžić, tražićemo igrače i u veznom redu, tako da ćemo na svakoj poziciji imati po ‘bonus’ igrača. Bitno mi je da se ne žalimo na to pravilo. Nekom će ono donijeti dobro, nekom ne. Siguran sam da će nama to odgovarati. To je šansa za njihm, imaćemo ih osam do deset i smatram da će među njima biti bar dva do četiri kvalitetna igrača, koji će podizati nivo igre”, rekao je Maksimović.

PODIJELI