PODIJELI

Švicarska već dvadesetak godina igra zapaženu ulogu na internacionalnoj sceni kada su reprezentativna takmičenja u pitanju.

Posljednjih desetak godina redovito je na velikim nogometnim smotrama. Kako s mlađim selekcijama tako i s A timom. Što je zasluga i Sarajlije Vladimira Petkovića, aktuelnog selektora švicarske reprezentacije.

Ekspanziju su doživjeli i švicarski klubovi koji su igrali u grupnim fazama Euro Lige i Lige prvaka. Basel, Grashopers, Yang Boys imali su svojevremeno zapažene rezultate na evropskoj sceni.

Danas je, recimo, Grashopers, nekadašnji velikan švicarskog nogometa, u Drugoj ligi. I gleda u leđa Lozani.

Aldin Turkeše, bivši mladi i potencijalni A reprezentativac BiH, s deset golova i jednom asistencijom najzaslužniji je za lidersku poziciju svog tima.

Napadač je budućnost švicarskog nogometa. A trebao bi biti bosanskohercegovačka budućnost. Prema je u svom debiju protiv Portugala i u prvom kontaktu postigao gol, iako su ga Švicarci željeli pod svoju zastavu, u NSBiH struka “drijema”. Ako je kontinuiet, forma i učinak na terenu jedini kriterij za poziv onda reprezentacija ima napadača za naredno desetljeće. Ako se, pak primjenjuju neki drugi aršini, budućnost bh.reprezentacije je upitna. Što se najbolje potvrdilo u posljednjim utakmicama “Zmajeva”. Inače, u posljednjem ligaškom susretu Lozana je protiv Araua slavila s 3:1, uz dva gola Bosanca Turkeša.

(N.M./Sportske.ba)

PODIJELI