PODIJELI

Brojni su igrači kroz historiju Bundeslige u Njemačku dospjeli iz drugih zemalja, te u ovoj ligi i zemlji ostavili dubok trag. Robert Lewandowski je stranac sa najviše postignutih pogodaka u njemačkoj eliti, a među najboljima se nalaze i dvojica igrača iz Bosne i Hercegovine (Vedad Ibišević i Sergej Barbarez) što je svakako velika stvar za malu i mladu zemlju poput naše.

Bosanci i Hercegovci su po broju golova deseta najupsješnija nacija Bundeslige svih vremena. Naši igrači ukupno su postigli 494 pogotka.

Sergej Barbarez je igrajući za četiri kluba postigao ukupno 96 golova. Igrao je za Rostock, Dortmund, HSV i Leverkusen. I Vedad Ibišević u Bundesligi je nosio dresove četiri kluba, te je od dolaska 2006. do danas uspio postići ukupno 120 pogodaka. Igrao je za Aachen, Hoffenheim, Stuttgart i danas za Herthu. Uspješni su bili i Edin Džeko, Zlatan Bajramović, Hasan Salihamidžić, Zvjezdan Misimović, Sejad Salihović, te manje i Ermin Bičakčić, Ivica Grlić, Mario Vrančić, Sead Kolašinac i brojni drugi…

Na devetom mjestu nalaze se igrači iz Češke Republike. Oni su ukupno postigli 511 golova. Osmi su Švicarci sa 545 golova, sedmi su Šveđani sa 621, šesti Hrvati sa 656, peti Danci sa 811, četvrti Austrijanci sa 854, treći Holanđani sa 882, drugi Poljaci sa 892, a prvi Brazilci sa 1359 golova. Predvode ih Marcelinho i Giovane Elber.

PODIJELI