PODIJELI

U Švicarskoj je Vladimir Dado Petković, selektor nogometne reprezentacije i najbolji ambasador BiH. Preporodio je švicarski nogomet posljednjih godina.

Aldin Turkeš, koji rešeta mreže u dresu Lozane, potencijalni je bh.reprezentativac. U NSBiH ne bi trebali odugovlačiti, jer može biti kasno. Turkeš je zanimljiv i Petkoviću. Nastavi li s briljantnim igrama, neće biti iznenađenje ako zaigra za Švicarsku. I neće biti kriv igrač, roditelj, menadžer… Odgovornost je na struci u NSBiH.

Uz Turkeša u Švicarskoj već dvije godine uspješno igra Miroslav Stevanović. Koji je dobio poziv Dušana Bajevića, ali zbog povrede nije kandidirao za protekle utakmice s Italijom, Poljskom, Nizozemskom…

Rang niže u Lozani je kolonija bh.igrača i trenera. U Lozani, klubu skromnije tradicije i renomea, kao trener radi Meho Kodro. Koji je sa sobom poveo analitičara Ermina Avdića, ali i dvojicu nogometaša. Ljetos su Lozanu pojačali krilni napadač Sinan Ramović i bočni Samir Efendić, doskorašnji prvotimci Želje, odnosno Tuzla Cityja. Svi oni zajedno dali su posebnu aromu igri Lozane, podigli letvicu na viši nivo i probudili klupske ambicije. Koji bi se umiješali u borbu za plasman u Super ligu.

U amaterskoj, dosta kvalitetnoj ligi, rade još dva bh.trenera. Sanin Pintul, prijeratni prvotimac Veleža, a poslijetna “petica” Želje i bh.reprezentativac. Igrao je Pintul i u Turskoj, ali nepunu sezonu u Brazilu. Posjeduje profi licencu i čeka prave ponude.

Edin Bećirović je osvježenje na trenerskoj sceni. U Lozani ga pamte kao rasnog i klasnog napača. Sada je najperspektivniji trener.  Bećirević (41) preuzeo je FC Portalban-Gletterens. Nakon sedam kola i skromnih sedam bodova Edin je stigao kao spasioc.

– Edin Bećirović(41), priključuje se našem prvom timu kao novi trener.

S velikom motivacijom Edin stiže na južnu obalu jezera Neuchâtel i stoga se pridružuje “Ribarima.” Vatrenog temperamenta, Edin živi nogomet u potpunosti. Njegov cilj je podijeliti svoju strast i unijeti “ratničku” dušu u svlačionicu, kao i vratiti povjerenje i samopouzdanje, te usaditi pobjednički duh igračima- na ovaj je način predstavlje Bećirović.

Edin je Podrinjac, iz Bratunca. U Švicarskoj je izgradio zavidnu reputaciju. Mogao je igrati u Super ligi, ali je uživao kao “kralj amaterskih liga.”

– Čeka me veliki posao. Ne bojim se izazova. Želim uvesti klub u treću ligu, a onda ćemo vidjeti šta dalje-, izjavio je Bećirović. Ne treba se iznenaditi ako za koju godinu Bećirovića vidimo na klupi nekog superligaša. Petković i Kodro su trasirali put bh.trenerima, a Edinova igračka karijera i trenerska “žica” dobri su temelji za uspjeh u novom poslu.

S. R.

PODIJELI