PODIJELI

Bosna i Hercegovina je na sjajan način otvorila Ligu nacija. Zmajevi su na gostovanju savladali Sjevernu Irsku(1:2), te Austriju(1:0) u Zenici.

Zmajevi su prvoplasirana ekipa u grupi 3 Lige B novog UEFA takmičenja i imaju ogromne šanse da tu ostanu.

Eventualno prvo mjesto će našem nacionalnom timu osim plasmana u Ligu A donijeti i odličan položaj na žrijebu kvalifikacionih grupa za EURO 2020.

Naime, UEFA je odlučila da se jakosne skupine za žrijeb određuju po plasmanu u Ligi nacija, tako će u prvoj jakosnoj skupini biti 10 najboljih selekcije iz Lige A, u drugoj jakosnoj skupini preostale dvije iz Lige A te osam najboljih iz Lige B itd.

Bosna i Hercegovina je trenutno sa šest bodova najbolja reprezentacija Lige B zajedno sa Ukrajinom što znači da će biti u drugoj jakosnoj skupini te tako imati izuzetno povoljan žrijeb.

Žrijeb kvalifikacija za EURO 2020 će biti održan 2. decembra u Dablinu. Kvalifikacije se igraju od 21. marta do 19. novembra 2019. godine. Po dvije prvoplasirane reprezentacije iz 10 grupa će izboriti direktan plasman na završni turnir, dok će se preostala četiri učesnika dobiti poslije baraža zakaznog za mart 2020. godine.

U baražu će učestvovati 16 ekipa iz Lige nacija, tj. pobjednici grupa u Ligama A, B, C i D. Pobjednike grupa koji su se plasirali na EP kroz kvalifikacije će zamijeniti drugoplasirane selekcije iz odgovarajućih grupa.

(A.Č./Sportske.ba)

PODIJELI