PODIJELI

Euroliga za sezonu 2018/19. gdje se nadmeću najbolji košarkaški klubovi Evrope je u punom jeku. Sve je počelo davne 1958. godine, a u prvom finalu igrali su ASK Riga i Akademik Sofija, bolja je bila Riga.

Klubovi iz Jugoslavije sakupili su sedam trofeja u tadašnjem Kupu evropskih šampiona. Prva je to uradila sarajevska Bosna 1979. i to je bio do tada najveći uspjeh jugoslovenske, a do danas bh. klupske košarke.

Nakon toga Cibona je bila prvak 1985. i 1986., splitska Jugoplastika tri puta zaredom – 1989., 1990. i 1991., te beogradski Partizan 1992. trijumfom na turniru u Istanbulu. Jugoplastika ima i jedan poraz u finalu, u sezoni – 1971/72.

Sarajevski “Studenti” su na današnji dan – 5. aprila 1979. godine u francuskom Grenoblu pred 12 hiljada gledalaca, predvođeni Mirzom Delibašićem, Ratkom Radovanovićem i prije svega Žarkom Varajićem, trijumfovali u finalu rezultatom 96:93 nad italijanskim Emersonom.

clanak.jpg

Akteri historijskog uspjeha bili su: Žarko Varajić 45 poena, Mirza Delibašić 30, Predrag Benaček 3, Boro Vučević, Ante Đogić 6, Boško Bosiočić 2, Nihad Izić, Ratko Radovanović 10, Sabit Hadžić, Svetislav Pešić, Sabahudin Bilalović i Dragan Zrno. Sa klupe Bosnu je maestralno predvodio Bogdan Tanjević.

U naredne četiri godine Bosna je osvojila još dvije titule prvaka Jugoslavije, u sezonama 1979/80. i 1982/83. te Kup iz sezone 1983/84.

Kada posmatramo podvig KK Bosne iz 1979. on je bitan iz više uglova i parametara. Prvo, Bosna kao geografski pojam, region ili podneblje je uvijek bila na nekoj raskrsnici, u nekom svom nedokučivom kontraritmu, mistična do bola. Drugo, Bosnu je uvijek držao neki inat, damar prožet šegom, humorom, a posebno u Sarajevu, gradu u kojem košarka do tada nije imala bogzna kakvu tradiciju.

Više su se tu slavili muzičari, glumci, umjetnici, fudbaleri… Da se ta slika prema košarci promijeni zaslužni su bili mladići nevjerovatnog entuzijazma i talenta i koji su od KK Bosne napravili “naj, naj“ košarkaški klub Evrope.

I vođeni samo ogromnom ljubavlju prema obručima, lopti, Bosni i košarci.

Zašto je to bilo tako ? Zato što “velike ludosti“ nema bez “velike ljubavi“, a bila je neviđena ludost i pomisliti da jedan mlad, neiskusan tim, bez stranaca, može da pokori Evropu u kojoj su tada glavnu riječ vodili sovjetski, italijanski i španski sastavi. No, to je uspjela i oplemenila grupa košarkaških čarobnjaka, te klubu i košarci dala jedan sasvim novi smisao: Bosna šampion Evrope!

(Mirsad Starčević/Sportske.ba)

PODIJELI