Connect with us

Ostalo

Branković otputovao na pripreme u Heerenveen

Objavljeno prije

,

Seniorski reprezentativac Bosne i Hercegovine u brzom klizanju (short track) Edin Branković otputovao je na pripreme u Heerenveen (Holandija).

Branković je za pripreme dobio poziv od Međunarodne klizačke unije (ISU) i Finske klizačke federacije, nakon što je zadovoljio kriterije izbora.

Nakon dvodnevnog ISU edukativnog kampa, nastavit će pripreme s timovima koji treniraju u Heerenveenu, saopćeno je iz Saveza klizačkih sportova BiH.

Kamp u Holandiji je početak intenzivnih priprema Brankovića za nastupe na evropskim i svjetskim prvenstvima i kupovima koji ga očekuju u nastavku klizačke sezone.

Ostali sportovi

Prije 20 godina oprostili smo se od Kinđeta i Pimpeka

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Printscreen/Federalna.ba

Sarajevo 2001. godina. Glavni grad i država Bosna i Hercegovina još se nije oporavila od žalosti za Davorinom Popovićem Pimpekom, legendarnim vođom Indeksa, a već je zaplakala za Mirzom Delibašićem Kinđetom, najboljim našim sportašem 20. stoljeća.

Davorin Popović je umro 18. juna u ponedjeljak, a Mirza Delibašić 8. decembra u subotu, u danu u kojem je cijeli život pobjeđivao i gubio.

Otišli su na drugi, kako se kaže, bolji svijet, dvojica najboljih prijatelja koje je sve vezalo u životu, pa tako i teška bolest, koju su nekako istovremeno bolovali.

Pričalo se da su obojica znali šta ih je zadesilo. No, kada bi sa Pimpekom na Grbavici gledali Želju, a sa Kinđetom popili kafu u sarajevskom FIS-u, bili smo uvjereni da u njima još ima volje za životom. Na Mirzinoj oproštajnoj utakmici u Skenderiji protiv Real Madrida, Davorin Popović zapjevao je s tribina: “Mirza, hvala ti”.

Nema više Davora da još jednom otpjeva te stihove, kao što više nema ni Mirze. Danas, velika dvorana Kulturnog sportskog centra Skenderija, nosi ime Mirza Delibašić, a na proljeće će i biti podignut spomenik na platou. U parku ispred sarajevskog FIS-a skulpture legendarnog Kinđeta i Pjevača čuvaju uspomene na najbolje sportske i muzičke ambasadore naše Bosne i Hercegovine.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Nastavi čitati

Ostali sportovi

Muška i ženska odbojkaška reprezentacija BiH saznala imena protivnika u Zlatnoj i Srebrenoj ligi

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: OSBiH

Odbojkaši i odbojkašice reprezentacije Bosne i Hercegovine saznali su svoje protivnike u Zlatnoj, odnosno Srebrenoj Ligi.

Odbojkašice reprezentacije Bosne i Hercegovine igrat će Zlatnu Ligu nakon što su obezbijedile viši rang takmičenja na turniru koji je igran u Zenici ove godine.

Izabranice Stevana Nikolića izvučene su u grupi A sa Bugarskom, Francuskom i Španijom.

Poznato je i kada će Zmajice igrati svoje utakmice, kao i njihove protivnice. Utakmice će se igrati u maju i junu 2022. Naše najbolje odbojkašice igrat će prvu utakmicu protiv Bugarske u gostima, a zatim protiv Španije na domaćem terenu, čime će biti završen majski prozor. U junu mjesecu ćemo igrati u gostima protiv Francuske, a u sljedećoj utakmici ćemo istoj reprezentaciji biti domaćini.

Posljednje dvije utakmice Zlatne Lige, naše odbojkašice će igrati protiv Španije na strani, te kao domaćin protiv selekcije Bugarske.

Naša najbolja muška selekcija neće imati lak zadatak u Srebrenoj ligi, budući da su izvučeni u grupi sa Sjevernom Makedonijom, Rumunijom i Albanijom.

Odbojkaši će takmičenje otvoriti protiv Sjevernih Makedonaca na gostovanju, a zatim ćemo ugostiti selekciju Albanije. U Rumuniji ćemo igrati treći meč, a istu selekciju ćemo ugostiti u četvrtoj utakmici. Do kraja će naši momci gostovati Albaniji, a zatvorit ćemo Srebrenu Ligu na domaćem terenu protiv Sjeverne Makedonije.

I muška i ženska reprezentacija igrat će svoje mečeve na proljeće, a u Odbojkaškom savezu BiH nadaju se pozitivnim rezultatima.

Nastavi čitati

Ostali sportovi

Tim Federacije BiH pobjednik taekwondo turnira u Beogradu

Objavljeno prije

 

Autor

Dana 05.12.2021 godine TAEKWONDO SAVEZ FEDERACIJE BiH je nastupao na EX YU turniru koji je održan u Beogradu. Sa 78 takmičara je ostvario odličan plasman za kraj sezone.

Tim Federacije je sveukupni pobjednik turnira i ekipni prvaci u seniorima i kadetima, drugo mjesto juniori i treće mjesto pioniri. I drugo mjesto sveukupno B klase.

U sklopu selekcije saveza TKD KOLEKTIV BOSNA je nastupio sa svojih 6 boraca i osvojio 4 medalje:

Dvije zlatne: Davud Mešinović i Nedim Lisak

Jednu srebrenu: Fahrudin Adilović

Jednu bronzanu: Tarik Ohran

Tim Bosna predvodili su treneri: Edin Kajević-Kaja i Kerim Ahmedspahić.

Čestitke našim fajterima, te čestitke svim borcima selekcije “Federacija BiH”!! Iskrene čestitke našim takmičarima na osvojenom rezultatu, kao i roditeljima koji su dali veliku podršku.

“Posebne čestitke treneru Kajević Edin Kaja i Ahmedspahić Kerim koji su vodili ekipu i koji iz takmičenja u takmičenje potvrđuju svoju trenersku klasu i izvode nove šampione u taekwondou te tako najbolje promovira taekwondo sport i našu državu BiH.” istakli su iz Taekwondo kolektiva Bosna.

Nastavi čitati

NAJČITANIJE