PODIJELI

Engleska je slavila sa 6:0 na gostovanju u Sofiji protiv Bugarske u utakmici kvalifikacija za EURO 2020, a strijelcu su bili Rashford, Barkley, Sterling i Kane.

Susret je poseban slučaj po tome što je nogomet pao u drugi plan iza straha od rasizma. Naime, već nekoliko dana ljudi iz bugarskog nogometa istupaju u javnosti i kritikuju Engleze zbog toga što su i prije utakmice počeli govoriti o problemu rasizma iako “ne mogu znati da će do njega doći jer dosad nikad nije”.

Utakmicu je sudio Ivan Bebek, a obilježena je ispadima domaćih navijača koji su rasističkim povicima i nacističkim pozdravima uzrokovali dva prekida. Do konačnog prekida nije došlo pa su Englezi odnijeli pobjedu.

Krasimir Balakov, trenutni selektor Bugarske nakon utakmice je rekao da nije vidio ni čuo rasističke uvrede upućene Englezima. Što se njega tiče, utakmica je prekidana zbog zakonom zabranjene navijačke skupine koju nije imenovao.

Događaji na tribinama i na terenu bili su samo početak, situacija je kulminirala na konferenciji za medije engleskog selektora. Southgate je govorio nakon utakmice, s posebnim fokusom na rasističke ispade, a jedan bugarski novinar kratko je prekinuo pressicu tvrdnjama da uvrede nisu bile tako teške kao što tvrde Englezi.

Novinar Sky Sportsa koji prati englesku reprezentaciju, Kaveh Solkehol, objavio je na svom Twitteru kako to nije bio kraj incidenata na pressici. Jedan od kamermana pred sam kraj pressice izgubio je živce i poručio Southghateu da “odj…”.

PODIJELI