PODIJELI

Priča Amara Ćatića (19) slična je na desetini hiljada priča Bosanaca i Hercegovaca, koji su napustili svoj dom i otišli živjeti u inostranstvo. Porodica Amara Ćatića, koji je u žižu sportske javnosti u BiH dospio nakon potpisa profesionalnog ugovora sa PSV-om, za vrijeme rata izbjegla je iz Odžaka te kutak za mirniji život pronašla u Holandiji.

“Moja porodica je iz BiH došla u Holandiju, gdje sam se rodio. Fudbal sam počeo trenirati još u petoj godini, igrao sam u Desk, RKC, Willem II, a sada sam već osam godina u PSV-u”, počinje svoju priču Amar Ćatić u razgovoru za “Sportske.ba”.

Ćatić je izuzetno nadaren fudbaler, koji igra na obje krilne pozicije, a njegov razvoj znatno su usporile povrede. Ipak, nije odustajao…

“Uvijek sam igrao sa starijim godištima od sebe, sve dok se nisam povrijedio kada sam imao 16 godina, što me usporilo. Dva puta sam lomio nogu, ali nisam odustajao. Znao sam da sam dobar, bio sam uporan i na kraju mi se to isplatilo”, prisjeća se.

 

Amar Ćatić- najveći adut mu je brzina

Iako je i u ovoj sezoni kuburio sa povredama, zbog čega je na početku izostao, Ćatić se ponovo vratio jači. Od decembra je postigao devet golova i zabilježio sedam asistencija.

“Trener Van Bommel mi je dosta pomogao. Sezona mi je bila bitna, jer bila mi je prilika da se pokažem nakon povrede. Jedno vrijeme sam bio povrijeđen te malo sjedio na klupi”, priča nam Ćatić, koji je nagrađen profesionalnim ugovorom.

“Osjećaj je super. Tako velik klub mi je dao povjerenje. Dobijam platu i imam puno obavezu prema klubu. Sada mi je fudbal posao i hoću da postanem najbolji na svijetu. Cilj je da u naredne dvije godine pređem u prvi tim”, optimističan je 19-godišnji Ćatić.

Ćatić je ranije imao kontakte sa Holandijom, ali je dobio poziv iz BiH te je zaigrao za našu juniorsku selekciju. Nada se da će u budućnosti imati priliku igrai za U-21 i “A” tim BiH, a ističe kako mu je Edin Džeko omiljeni “Zmaj”.

(Nedim Selimović/Sportske.ba)

PODIJELI