PODIJELI

Ime koje se posljednjih sedmica najčešće spominje među navijačima Željezničara je Samir Cerić.

Popularni ‘modni mačak’ koji 30 godina živi i radi u Londonu kandidat je za novog predsjednika kluba s Grbavice.

U njegovom planu, koji je nedavno ‘procurio’ u medije, između ostalog se navodi kako mu je cilj da Željezničar u narednih 10 godina zaigra Ligu šampiona, ali i da škola fudbala ovog kluba iznjedri fudbalera koji će osvojiti Zlatnu loptu.

Njegovi planovi mnogima djeluju nerealno, a on na početku razgovora za Reprezenacija.ba tvrdi kako je njega klub kontaktira, a ne obrnuto.

“Za početak istaći ću da je mene klub kontaktirao, a ne obrnuto. Međutim, moj interes za bh. fudbal, kao i za Željezničar, postoji već nekoliko godina. Još kada sam u Sarajevo u nekoliko zadnjih godina dovodio bivšeg australskog fudbalskog asa Constantinosa Boutsianisa, a zatim i Edmund Chua, čovjeka iz upravnog odbora nekoliko velikih klubova i poslovnog partnera Gerarda Piquea s kojim je suvlasnik Kosmosa”, kaže on.

U nastavku potvrđuje da je istina kako je kandidat za predsjednika, ali pod određenim uslovima.

“Istina je da sam kandidat za predsjednika kluba, kao što sam rekao i u nekoliko ranijih izjava za medije, ali pod uslovom da se stvore svi preduslovi za dovođenje investitora, kroz usklađivanje Statuta kluba, kao i pronalaženje prhvatljivog ‘modus operandija‘ koji bi potpuno zaštitio investiciju i omogućio povrat iste za nekoliko ili više godina. Imam namjeru da dovedem strateške i kvalitetne investitore u Želju, da napravimo veliku uspješnu svjetsku priču jer to Željo i njegovi navijači zaslužuju. Međutim, mene ne interesuje krpljenje nekih rupa i samo rješavanje trenutnih gorućih pitanja, iako će nam ona biti prioritetna i glavni inicijalni fokus, kako bi mogli završiti sezonu na nekoj pozitivnoj nuli i krenuti pripreme za sljedeću uz mnogo pozitivniju atmosferu i sa jasnim ciljem”.

Skupština kluba bit će održana u subotu, a Samirov prijedlog naći će se na istoj.

“Istina, moj prijedlog će ići na Skupštinu i do tog je tijela da ga izglasa ili ne”.

U prijedlogu postoji mnogo, kao što smo naveli, na prvi pogled neralnih stvari. Ipak, Cerić to ne gleda baš tako…

“Spominjati uspjehe velikih klubova nema veze sa realnošću ili nerealnošću. U poslovnom svijetu i mali i veliki uvijek teže najboljem i najkvalitetnijem. Da li će ikada i onaj najmanji doći na taj nivo, nije samo do vizije nego i do onih koju je sprovode, do sticaja okolnosti, čak i do faktora sreće. Elon Musk je prije 10 godina svrstavan u najveće ludake 21. stoljeća, a danas je najbogatiji čovjek na planeti. Klubovi poput Brentforda, koji tehnički vodi moj prijatelj i komšija Rasmus Ankersen prije pet godina nije bio puno ljudima poznat – prošle sezone je zamalo ušao u Premiership, izgubio je od Fulhama u finalu play offa. O Chennai City FC također niko nije znao donedavno, a poslije investicije švicarskog Basela koji danas drži 26 posto vlasnistva kluba, cijeli svijet zna za njih. O čemu mi pričamo i za šta se hvatamo? Ova godina predstavlja novu deceniju, ne samo novu godinu, stoga Željo i njegovi vatreni navijači zaslužuju prekretnicu, nešto puno više. Da vam je neko rekao prije 20 godina da će Željina škola iznjedriti talenta kao što je Džeko, bilo bi vam isto tako sumnjivo i možda zvučalo nestvarno”.

Poslao je i poruku navijačima:

“Željo je institucija, klub sa velikom tradicijom i uz malo dodatne vizije, taj se klub more preporoditi i biti poznat ne samo u BiH i regiji neko i u svijetu, i na taj način pozitivno komercijalizirati imidž i brand kluba na način na koji to brojni klubovi uspjevaju, kako u Evropi i Americi, tako i u Aziji. Ne trebam vam govoriti o tradiciji, koju svi znate i svi zajedno ćemo se složiti, da našem stogodišnjaku treba pomoći, kako bi još dugo, dugo živio i bio vitalan, kao u svojim 90. godinama, kada je osvajao titule u BiH, kao u svojoj ranijoj mladosti, kada je igrao utakmice Kupa UEFA protiv Videotona i pobjeđivao ‘veliku četvorku'”.

PODIJELI