PODIJELI

Razgovarao: Mirza Kusturica

Nekadašnji selektor fudbalske reprezentacije Bosne i Hercegovine, Miroslav Ćiro Blažević, u razgovoru za Sportske.ba govorio je o posljednjim utakmicama našeg nacionalnog tima u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo.

Pohvalno je Blažević govorio o igri „Zmajeva“ protiv Francuske, komentarisao šanse za odlazak na Svjetsko prvensvo., dotakao se i selektora Peteva, govorio o izdaji u Portugalu, bivšem predsjedniku NSBiH, Elvedinu Begiću, novim ljudima u savezu, Dinamu, Zdravku Mamiću…

I pored poraza u susretu sa „trikolorima“, Blažević nije krio zadovoljstvo zbog igre koju su prikazali naši reprezentativci.

– Mislim da smo odigrali jednu jako dobru i disciplinovanu utakmicu protiv ekipe koja je svjetski prvak i to je ono što me raduje, igra koju smo prikazali je potvrda da imamo kvalitetu, potvrdili smo da imamo talenat da se suprotstavimo i prvacima svijeta, – kaže Blažević na početku razgovora.

Na konstataciju da je BiH upravo protiv Francuza istrčala u formaciji 3-5-2, koju je sa dosta uspjeha vrlo često koristio upravo on na kormilu našeg nacionalnog tima, Blažević kaže:

– Nema tu pravila, sistem je nešto što je nekad bilo važno. Danas je važno da se u sistemu svi brane i svi napadaju, – kazao je Ćiro a onda se sa nostalgijom prisjetio vremena svog baraža i Portugala:

– Ja vjerujem da sam u Bosni napravio dobar posao ali protiv Portugala su me možda i neki izdali. Žao mi je da se piše kako je Portugal tada bio najslabilji i da smo se trebali prošetati. Osim toga, bilo mi je teško zbog jednog teksta kada je Pjanić prešao u Barcelonu, ja sam tada pročitao da je mene njegov otac htio tući nakon utakmice sa Portugalom, to je poniženje i za mene i za Pjanićevog oca, tu su apsolutne neistine, ko će mene tući, zašto bi mene neko tukao – pita se Blažević.

Osvrnuo se Ćiro i na novog selektora na klupu reprezentacije BiH, čiji dolazak nije prošao u baš domaćinskoj atmosferi.

– Vidiš da ga igrači hvale, to je najvažnije! Ja sam siguran da je on dobar selektor i treba ga pustiti na miru.

Kada je preuzoo klupu reprezentacije, Ćiro je kao najbitnije utakmice označio one protiv Estonije i Armenije. BiH je i danas i situciji da pobjedama protiv Kazahstana i Finske odlučuje o svojoj sudbini. Blažević je poslao poruku upozorenja.

– Nema više malih reprezentacija, mali te danas obično zaje*u, jer oni zapravo više i ne postoje. Svako svakog može pobjediti. Ako ne uzmeš stvari u svoje ruke najozbiljnije i najodgovornije, vrlo teško ćeš bilo koga pobjediti.

Nezaobilazna tema tokom razgovora sa Ćirom je i savez, pitali smo ga o promjenama koje su se desile unutar NS BiH.

– Begić je bio metilj, od njega je bilo dosta, dugo je carovao i vladao i puno toga uprskao! – ljutito je kazao Ćiro a zatim dodao:

– Ovim novim ljudima zaista želim sve najbolje od srca, moram istaći da se ja uvijek smatram dijelom te nogometne obitelji u BiH.

Komentarisao je Ćiro i veliki rezultat njegovog Dinama koji se nedavno plasirao u četvrtfinale Evropske lige, izbacivši engleski Tottenham.

– Ja sam navijač Dinama i mnogo sam sretan zbog tog velikog uspjeha. Priželjkujem im da postanu prvaci i osvoje Evropsku ligu. Ovaj rezultat od 3-0 protiv Tottenhama je najveći u povijesti Dinama!

Kada samo se dotakli Dinama, nije moglo proći bez Zdravka Mamića. Iako su vrlo često bili na suprotnim stranama i nerijetko međusobno prozivali putem medija, Ćiro je poslao poruke podrške Zdravku Mamiću.

– Meni je jako žao Mamića. Nije mu lako i nadam se da će se puno toga dobrog promjeniti u njegovu korist, – kazao je Ćiro Blažević u razgovoru za naš portal.

PODIJELI