Connect with us

Košarka

Čolan o stanju u KS BiH: Ako dođe do toga, morat ćemo gasiti jednu po jednu selekciju!

Objavljeno prije

,

FOTO: Screenshot/FTV

Jučer je iz Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine izašlo zabrinjavajuće saopštenje. Kako je navedeno, ukoliko Savez ne dobije finansijsku pomoć, doći će do otkazivanja nastupa selekcije naše zemlje na takmičenjima koja predstoje.

Troškovi ogromni, para nedovoljno: Iz KS BiH tvrde da je upitan nastup na velikim takmičenjima

Inače, šest košarkaških reprezentacija Bosne i Hercegovine trebale bi u naredna dva mjeseca učestvovati na velikim takmičenjima.

Tim povodom Dnevni avaz je kontaktirao generalnog sekretara KS BiH Amera Čolana.

– Glavni i osnovni problem svima nama su te finansije, nedostajuća sredstva za odlazak na takmičenja i pripreme reprezentacije. Eurobasket je blizu, ali ne smijemo zaboraviti da su već više od 20 dana na pripremama naše mlađe selekcije, koje se pripremaju za nastupe na svojim EP. Njihov odlazak treba da bude u narednih sedam dana i tu nam se stvaraju problemi. Troškove putovanja i njihovih priprema nismo mogli sami da finansiramo, kao što ne možemo da finansiramo ni sve obaveze koje nas čekaju i koje su nas čekale ranije za Eurobasket i SP za žene u Australiji – rekao je Čolan za „Dnevni avaz“.

– Mi smo jedan dio budžeta obezbijedili kroz sponzore i prijatelje Saveza, međutim, bez pomoći države, državnih institucija i nekih većih sponzora zaista ne možemo, jer naš budžet za jednu godinu iznosi dva miliona – otkrio je Čolan.

Bez obzira na probleme, planovi za pripreme seniorske selekcije su već definisani.

– Planovi su definirani i urađeni po onom što su bivši i sadašnji selektor tražili. Jedan dio priprema je plaćen, međutim, upitan je konkretno taj odlazak u Estoniju na pripremni turnir. Pokušavamo kupiti karte i osigurati smještaj za igrače. Stoga smo aplicirali kod naših komercijalnih banaka za pozajmicu kako bi mogli pokriti prvi val troškova i čekamo odgovore od njih – objasnio je Čolan.

– Naravno da razloga za brigu imamo i vrlo brzo se može desiti da krenemo s otkazivanjem. Prvo od mlađih selekcija pa dalje. Nadam se da do toga neće doći, ali ako dođe mi ćemo morati gasiti jednu po jednu selekciju – zaključio je Čolan.

Najzad, Čolan se osvrnuo na svojevrsne probleme bh. selekcije sa naturalizovanim košarkašima.

– Želimo da imamo više igrača u rosteru, ali znamo da samo jedan stranac može igrati. Tako se desilo da ne možemo dobiti Luku Garzu i Amara Alibegovića kao domaće igrače već kao igrače sa „zvjezdicom“, s obzirom da su rođeni u drugoj državi i nisu imali pasoš prije 16 godine, što je neko FIBA-ino pravilo da bi se moglo promijeniti državljanstvo. Mi smo na osnovu toga i slučaja koji smo imali vezano za Karla Matkovića tražili od FIBA-e da se pokrene procedura i skine “zvjezdica” s tih igrača – objasnio je Čolan za Dnevni avaz.

NAJČITANIJE