PODIJELI

Prije nekoliko mjeseci je za selektora bh. fudbalske reprezentacije postavljen Duško Bajević, legenda jugoslovenskog fudbala. On će sa svojim stručnim štabom pokušati izboriti plasman sa fudbalskom reprezentacijom BiH na Evropsko prvenstvo.

 

Stručni štab selektora je pun visokokvalifikovanih ljudi, koji će sigurno odraditi svoj posao vrhunski, ali postavlja se pitanje da li će se tražiti savjeti od ljudi koji su dugo u fudbalu, bili oni aktivni kao treneri ili ne.

 

Jedno takvo ime je možda i najbolji golman sa prostora BiH, legendarni Enver Marić, koji je u Veležu, zajedno sa Bajevićem i Vladićem činio legendarni BMW trojac.

On je u svojoj igračkoj karijeri nastupao za Velež i Schalke 04, dok je u trenerskoj karijeri vodio Velež, a bio je trener golmana u Fortuni Dusseldorf i Herti.

 

 

“Leteći Mostarac“ – Enver Marić, najbolji fudbaler SFRJ za 1973.

 

 

Jedan od možda najljepših trenutaka njegove karijere bio je kada je u prijateljskom meču protiv Njemačke odbranio penal Gerdu Mulleru, jednom od najboljih njemačkih fudbalera svih vremena.

 

 

Njemački medij Deutsche Welle je tada pisao o Mariću kao o jednom od najboljih golaman svijeta, a opisali su ga kao panteru koja je Gerda Mullera toliko šokirala da je ostao ukopan u mjestu. Do kraja meča kao da je imao hiljadu ruku, te je zaustavljao pokušaje Beckenbauera, Ulija Hoenessa, ponovo Mullera…

 

 

 

Taj meč je Jugoslavija pobijedila rezultatom 1:0, a upravo je njegov timski kolega iz Veleža i sadašnji selektor reprezentacije BiH Duško Bajević postigao pobjedonosni pogodak. Marić možda više nije aktivan u trenerskom poslu, ali bi se sigurno moglo još stvari od njega naučiti.

 

(S.Tikveša/Sportske.ba)