PODIJELI
FOTO: Robert Valai/Sportske.ba

Negdje prije ponoći stigla je poruka!

“Prosinečki od sutra nije selektor BiH”! Sve se to dešavalo sinoć u kasnim večernjim satima.

Izvor je iz Švicarske. Do sada uvjek pouzdan. Izvor našeg portala dogovarao je susret s Prosinečkim u Lozani, a umjesto kafe stigla je ova poruka.

“Poslije ždrijeba neću više biti selektor tako da ćeš morat razgovarat s drugim. Pozz.

Tako je glasio, navodni odgovor Roberta Prosinečkog. Koji se od utakmice s Lihtenštajnom nalazi u Švicarskoj.

Pokušali smo dobiti potvrdu selektorove navodne poruke, u kojoj je najavio odlazak s klupe BiH, ali se Prosinečki nije javljao na naše pozive.

Zvali smo i neke članove Izvršnog odbora NSBiH. Jedan od njih napisao je “kako ništa ne zna o odlasku Prosinečkog”, te dodao.

“Ja samo znam da će selektor doći 27.novembra u Sarajevo na razgovor o svom statusu i daljnoj saradnji. To je sve što vam mogu reći – kazao je za Sportske.ba jedan vrlo utjecajan član Izvršnog odbora NSBiH.

Elvedin Begić, predsjednik NSBiH, nije otputovao za Nyon. Ostao je u Sarajevu. Već je razgovarao s kolegama iz nogometne vlade i Komiteta za posredovanje oko statusa Roberta Prosinečkog.

Aktuelnom selektoru ugovor važi do kraja “baraža”.

Svojim saradnicima u “stožeru” Prosinečki ničim nije dao do znanja da napušta selektorsku poziciju. Robijevi asistenti iznenadili su se našim pitanjem o mogućem odlasku.

Niko od njih ne želi u “eter”, dok nezvanično tvrde kako vjeruju da će uspješno odraditi ugovor i kroz “baraž” izboriti plasman na Evropsko prvenstvo.

Da li je zaista Prosinečki poslao poruku i najavio svoj odlazak ili je to svojevrsni pritisak na selektora znat ćemo brzo. Ostaje zagonetka, zašto bi Prosinečki dolazio u Nyon ako je nakon Lihtenštajna odlučio povući se.

S druge strane, po ustaljenoj praksi, kada se sekektoru klima stolica, krene kampanja s licitiranjem raznoraznih kandidata. Kao mogući novi/stari selektor pominje se Safet Sušić, jedini trener koji je bio odveo na veliko takmičenje. Pape je odveo “Zmajeve” na svjetsko prvenstvo 2014 u Brazil.

Osim Papeta, kao mogući selektori pominju se, između ostalih još: Amar Osim, Husref Musemić, Ljupko Petrović, Zlatan Nalić, Sven Goran Erikson, Slavoljub Muslin, Mladen Krstajić, Sergej Barbarez, Meho Kodro, Igor Tudor, Mehmed Baždarević, Vlatko Glavaš, Vinko Marinović… Neki predlažu da u “baražu” Zmajeve vode Duško Bajević i Zvjezdan Misimović. Ako se zna da je Prosinečki još prije godinu dana osigurao “baraž” vrlo je izvjesno da “Žuti” završi posao do kraja ugovora.

(D. B.)

PODIJELI