PODIJELI

Dvanaest evropskih fudbalskih klubova postiglo je dogovor o pokretanju novog takmičenja, Superlige, a posljedice toga mogla bi osjetiti i fudbalska A reprezentacija BiH.

U zajedničkom saopćenju velikana navodi se da će ligom upravljati klubovi osnivači među kojima su Milan, Arsenal, Atletico Madrid, Chelsea, Barcelona, Inter, Juventus, Liverpool, Manchester United, Manchester City, Real Madrid i Tottenham, a za predsjednika Superlige izabran je Florentino Perez.

Ipak, čini se da stvari neće ići tako lako, kako su zamislili evropski velikani. Za to su se pobrinule FIFA i UEFA, Svjetska i Evropska kuća fudbala, koje su najavile oštre kazne za klubove koji će igrati novo takmičenje.

Najavljeno je da će klubovima učesnicima Superlige biti zabranjeno da igraju u domaćim takmičenjima, a njihovi igrači neće moći igrati ni za reprezentacije!

Ukoliko bi igračima iz klubova učesnika Superlige zaista bio zabranjen nastup u reprezentacijama, Zmajevi bi, prema trenutnoj situaciji, ostali bez trojice igrača. To su Miralem Pjanić iz Barcelone, Rade Krunić, koji nosi dres Milana, te Sead Kolašinac koji je trenutno na posudbi u Schalkeu, ali je do ljeta 2022. godine igrač Arsenala i na ljeto će se vjerovatno vratiti u London, a to znači da bi mogao zaigrati i u Superligi.

Ipak, predsjednik novoosnovane Superlige i predsjednik Real Madrida je govorio o ovoj situaciji, te je istakao kako je nemoguće da se nešto takvo desi, uprkos najavama iz UEFA-e.

PODIJELI