PODIJELI

Na današnji dan prije 28 godina, mostarski Velež je na svom stadionu pod Bijelim Brijegom odigrao utakmicu protiv Zemuna, u kojoj je slavio rezultatom 2:0. Niko nije ni slutio da će to biti i posljednji domaći meč Veleža u Prvoj ligi SFRJ.

 

Nedugo nakon toga je uslijedio i nesretni rat, te sveukupno protjerivanje Veleža sa stadiona gdje je stekao slavu i postigao svoje najveće uspjehe. Veleža je istjerala ideologija zla, kojoj je smetalo to što Velež predstavlja. Nisu znali oni koju su ga istjerali da ga takvim potezom neće ugasiti, već da će samo probuditi još veći inat one crvene boje koja krasi njegov dres. Rođeni su opstali, bez obzira na fašistički čin koji je učinjen nad njima. Ono što je simbol Mostara, Velež i Stari most, nikada neće nestati, bez obzira koliko se trudili da ih ideologije zla strpaju u zaborav. Na stadion Pod Bijelim brijegom i 28 godina poslije protjerivanja Velež se nije vratio. Kada će i hoće li ikada ne zna se.

Samo u FOTO retrovizoru možemo vidjeti ekskluzivni retro izvještaj sa meča Velež-Zemun i prisjetiti se koji su igrači u to doba nosili dres popularnih “Rođenih”.

 

Fudbalski klub Velež se također danas prisjetio posljednje odigrane utakmice na svom stadionu ”Bijeli brijeg”:

 

(M.Starčević/S.Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI