PODIJELI

Piše: Semir TIKVEŠA

U finalnoj utakmici Kupa Maršala Tita, koja je odigrana 24. maja 1981. godine, sastali su se Velež i Željezničar. Obe ekipe su u Beograd stigle sa samo jednim ciljem, a to je osvajanje najvećeg trofeja jugoslovenskog fudbala.

 

Rođenima je ovo bio drugi put da igraju u finalu, a prije toga su to uradili samo jednom i to 1958. godine. Mostarci su na putu do finala savladali Borac (3:2), Sutjesku (0:3), Bregalnicu (2:0) i Budućnost (2:1).

 

Utakmicu na tadašnjem stadionu JNA posmatralo je 55.000 gledalaca, a dobili su i jedan veliki spektakl. Za Rođene su nastupili: Marić, Kalajdžić, Mičić, Ledić, Matijević, Đurasović, Okuka, Slišković, Halilhodžić, Međedpvić i Skočajić, dok su sa klupe šansu dobili Vukoje i Mulahasanović. Trener mostarske ekipe je bio Miloš Milutinović.

 

Sarajlije su prve došle u vodstvo u 36. minuti iz jedanaesterca. Marića je sa bijele tačke savladao Mehmed Baždarević. Prvih 45. minuta završeno je vodstvom Željezničara, ali se u drugom poluvremenu sve preokrenulo. Vahid Halihodžić postiže dva brza pogotka u 55. i 58. minuti meča, i dovodi Velež do prednosti. Baždarević poravnava samo tri minute kasnije, a gol odluke je pao u 80. minuti, kada je nakon kornera koji je izeo Slišković, Okuka loptu posprema u mrežu Sarajlija.

 

Ovaj dan će zauvijek ostati upisan u historiju Veleža, jer je tada Velež ušao u historiju jugoslovenskog fubala.

 

(S.Tikveša/Sportske.ba)

PODIJELI