PODIJELI

RAZGOVARAO: Adnan PLOČO

Prije tačno 17 godina fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine upisala je jednu od najvećih pobjeda u svojoj historiji. Iako autsajderi i u velikm problemima naši momci su na Parkenu savladali Dansku sa 0:2.

Sergej Barbarez je nakon sjajne asistencije Elvira Baljića pogodio za 0:1. Baljić je bio strijelac drugog gola poslije asistencije Mirsada Bešlije.

Upravo je Mirsad Bešlija za Sportske.ba govorio o historijskom duelu sa Dancima. Kazao je kako ja naš tim imao mnogo problema pred put u Kopenhagen, a da su Danci maksimalno potcijenili naš tim koji je stigao sa svega 14 igrača.

– U Dansku smo otputovali sa 14 igrača. Tamo u nas čekali Džemo Berberović i Dragan Blatnjak koji su, dan prije našeg meča sa Dancima, igrali za mladu reprezentaciju. Do same utakmice nije se znalo da li će imati pravo nastupa, ali su dobili zeleno svjetlo i zaigrali. Berberović je bio starter, a Blatnjak je ušao sa klupe. Prije same utakmice bila je velika konfuzija, jer smo imali veliki broj povrijeđenih igrača. Kada smo doputovali u Dansku njihovi mediji su nas, mogu to slobodno reći, ismijavali. Kada su vidjeli na aerodromu 14 igrača pisali su da im je u goste došla malonogometna reprezentacija, a ne najbolja fudbalska selekcija koju jedna zemlja ima. Mogu reći da nam je to bio i motiv, proradio je inat u nama i na kraju smo ih razbili i slavili sa 2:0. Imali smo i veliku podršku naših navijača. Atmosferu i sreću poslije utakmice pamtim i danas i mislim da se to ne može opisati. Zaista je bilo fenomenalno. Nakon ove utakmice svi mediji u Evropi su pisali o nama, jer nikome nije bilo jasno kako je tim od 16 igrača uspio slaviti protiv prvog favorita grupe. Nakon te utakmice vjerovali smo zaista da možemo otići na Evropsko prvenstvo. Ipak, desio se taj nesretni meč sa Dancima na Koševu, svi znamo kako je to završilo – kazao nam je Bešlija.

Bešlija je dres sa najdražim grbom oblačio 38 puta, a postigao je i četiri gola. Danas je daleko od fudbala.

– Nisam direktno uključen u fudbal, ali pratim. Danas imam svoj privatni biznis koji nije vezan za fudbal – kaže nam jedan od najboljih krilnih igrača u historiji našeg tima.

Fudbaler koji je u karijeri nastupao za Slaven iz Živinica, Bosnu iz Visokog, Željezničar u dva navrata, Genk, Hearts i Sint-Truidense ljubimac je navijača Plavih sa Grbavice. Kaže da Želju prati i da su na dobrom putu.

– Naravno da pratim Želju. Jedno vrijeme radio sam i kao skaut kluba. Mislim da je ovaj Željo danas na pravom putu, da dobro rade i da su zasluženo u vrhu. Ako se prvenstvo nastavi, zbog ovih problema sa koronavirusom, i ako Željo bude igrao kao i do sada siguran sam da će donijeti titulu prvaka na Grbavicu, a vjerujem i da mogu do duple krune – rekao je Mirsad Bešlija koji je sa Željom osvojio četiri titule prvaka BiH i tri Kupa, a bio je i član posljednje generacije koja je na Grbavicu donijela duplu krunu. Sa Genkom je osvajao i naslov prvaka Belgije.

U nastavku pogledajte golove sa utakmice Danska – Bosna i Hercegovina koja će ostati upisana zlatnim slovima u historiju našeg nacionalnog tima.