Connect with us

BH Reprezentacija

Demirović: “Nema predaje, niti treba da bude straha”

Objavljeno prije

,

Naš fudbalski reprezentativac iz Freiburga Ermedin Demirović s nestrpljenjem je očekivao novi poziv i nastavak kvalifikacija za Mundijal 2022, kako bi se ponovo bio sa saigračima te potvrdio da zajedništvo i pozitivna energija, koje često naglašava selektor Ivaylo Petev, zaista postoje u ekipi.

– Jedva sam čekao da opet budemo zajedno, rekao je kroz osmjeh Demirović i dodao:

– Bez obzira na to što smo uvijek u kontaktu, pričamo, zovemo jedni druge, ipak je puno bolje kad se ovako okupimo i više vremena provedemo skupa. Iskreno sam ih poželio i s nestrpljenjem sam čekao ove utakmice.

Razmišljajući o narednim kvalifikacionim utakmicama protiv Francuske (sutra, 20,45 sati – Strazbur) i Kazahstana (7. septembar – Zenica) Demirović ističe da se ne treba nikoga plašiti.

– Znamo da igramo protiv svjetskih prvaka, ali isto tako bez obzira na to koliko su oni jaki nema predaje, niti treba da bude straha. Svaki od nas koji bude igrao treba da pruži maksimum. Svi moramo vjerovati da možemo, a siguran sam da svi hoćemo da se borimo te da imamo veliki motiv. Trebamo biti čvrsti, bez obzira kako se rezultat bude kretao, ne odustajati do kraja, probati da ih iznenadimo i možda izvučemo bod. Naš cilj protiv Kazahstana je pobjeda, posebno što igramo kod kuće i što će biti publike. Za mene će to biti prvi put da igram u Zenici, a ranije sam slušao kakva atmosfera tamo vlada kad igra reprezentacija. Jako sam sretan zbog toga, uz podršku navijača vjerujem da ćemo tu utakmicu pobijediti.

Nakon junskog prijateljskog duela sa Danskom, Demirović je odmor proveo u Dubaiju i Hamburgu.

– Super sam proveo ljeto, ali sada sam u potpunosti posvećen radu i treninzima u klubu. Nisam baš puno igrao na startu sezone, odigrali smo tri kola – dobro nam ide, ali ja želim da više igram, dajem golove i budem prvi špic. Znam da moram još mnogo da radim i na treninzima i na utakmicama kako bi to sve postigao. Vrijeme je ispred mene, imam samopouzdanja i vjerujem da ću uspjeti, zaključio je Demirović.


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti. “Bosansko sijelo” bilo je u Makedonskom restoranu uz makedonsku tradicionalnu hranu. Sve je organizovao Jugoslav Trencovski.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE