Connect with us

Domaći fudbal

Đidić: Igračima smo dostupni 24 sata na dan, do sada smo dobili svaki slučaj

Objavljeno prije

,

Sindikat profesionalnih fudbalera u Bosni i Hercegovini početkom 2019-te godine dobio je nagradu za najbolju sindikalnu organizaciju u državi, u protekloj godini. To je bio povod razgovora sa osnivačem organizacije, Aldinom Đidićem. Đidić je govorio za web stranicu Sindikata profesfionalnih fudbalera, a intervju prenosimo u cijelosti.

Šta je ono što bi ste posebno izdvojili u radu Sindikata fudbalera od osnivanja?

“Iza nas je jedan vrlo zahtjevan period, pun izazova i uspjeli smo do sada mnogo toga korisnog uraditi za fudbalere iz čitave Bosne i Hercegovine. U prvih mah pokretanje ove organizacije bila je samo ideja, a danas, dvije godine poslije, smo priznati od međunarodnih organizacija, te pouzdan partner fudbalera i bitan dio bh. sportske svakodnevice.”

Da li imate razumijevanje od institucija i Ministarstva sporta ?

“Tek ćemo u narednom periodu vidjeti da li imamo razumijevanje i kolika je briga za položajem profesionalnih sportista i vrhunskog sporta uopće. U 2019-toj godini imamo konkretne planove i programske zadatke koje želimo ispuniti i tiču se direktne zakonske promjene određenih regulativa, za šta će razumijevanje morati pokazati institucije i nadležna ministarstva.”

Koji su trenutno vaši ključni problemi na koje nailazite u radu?

“Sport je najljepša stvar za svijetu po nama i samim tim, ne želimo imati negativnu retoriku i govoriti o ključnim problemima. Za nas su to izazovi koje trebamo proći, a tiču se prije svega nepostojanja krovnog rješenja za sport u vidu sveobuhvatnog zakona o sportu koji bi definirao mnogo toga što otežava svim akterima bavljenje sportom. Sportska infrastruktura u našoj državi zaostaje za europskim, pa čak i regionalnim standardnima i u tom segmentu nastojimo javno postavljati pitanja i otvoriti diskusije kako bi povećali svijest o tome. Također, složenost državne administracije se reflektira i na sport u vidu sudskih procedura i slično, gdje bi poslovni tokovi morali ići puno brže. Moram ovdje spomenuti i igrače, koji su direktni korisnici naših usluga. Svijest o njihovom statusu mora biti prisutna svakog dana, moraju znati šta potpisuju, šta dogovaraju i briga o ličnoj karijeri sa svakog aspetka uvijek mora biti prisutna, a ne samo kada se nađu u problemima”

Kako ocjenjujete položaj fudbalera pa i svih sportista u BiH?

“Kada je u pitanju položaj fudbalera u Bosni i Hercegovini imaju sve pogodnosti i protekciju poput fudbalera u evropskim ili svjetskim ligama zahvaljujući našoj organizaciji. Mi smo dostupni igračima 00/24 za svaki problem kojeg imaju i kada se nađu u određenom statusnom problemu nastojimo pomoći. Do sada smo svaki slučaj dobili u korist igrača i nadam se da će tako biti i u budućnosti.”

Iznenađuje da fudbaleri koji su ostvarili karijere u inostranstvu zaboravljaju na domovinu i na vrijeme kad su oni bili u položaju u kojem se sada nalaze mnogi fudbaleri u BiH.

“Dijelim mišljenje da je to jedna situacija koja se treba riješiti na drugi način. Iz svog iskustva mogu reći, obzirom da sam igrao dugi niz godina u inostranstvu, nije bilo dileme za povratkom nazad u BiH. Želio sam ovdje pomoći kolegama, prijateljima sportistima i mogu samo pozvati naše druge, istaknute sportiste da naprave svoj doprinos u poboljšanju bh. sporta.”

Kakav imate odnos sa SSSBiH ?

“SSSBiH je prepoznao naš rad i važnost našeg postojanja u Bosni i Hercegovini. Podržali su naš projekat edukativnih publikacija o zaštiti mentalnog zdravlja fudbalera uzrasta do 21 godine što pokazuje zajedničku misiju društvene odgovornosti i zaista koristim priliku da se zahvalim SSSBiH i predsjedniku Šatoroviću na vrlo profesionalnoj suradnji od početka osnivanja SPFBiH”

Šta je ono što će biti Vaš fokus u narednom periodu ?

“U narednom periodu želimo dodatno proširiti naš rad na oblasti zdravstva u smislu edukacija o prevenciji od povreda i važnosti očuvanja mentalnog zdravlja, također, kroz organizaciju edukacija želimo potaći fudbalere na razmišljanja o životu nakon profesionalne karijere, te u pružanju pravne pomoći igračima želimo biti još efikasniji kako bi rješavali njihove statusne probleme. Također, nastojat ćemo da koristimo naš položaj, kako bi postavili određena pitanja i javno govorili o stvarima koje koče napredak našeg sporta.”

Je li vrijeme da Sindikat fudbalera preraste u Sindikat svih sportista u BiH obzirom da je to sve češće pitanje u javnosti?

“Mi nemamo namjere naše djelovanje proširiti na druge sportove s obzirom na to da smo zaista okupirani poslom kada je u pitanju Sindikat profesionalnih fudbalera u BiH, no bilo bi nam drago ako bi se kroz naš primjer pojavile slične organizacije za rukomet, košarku ili druge sportove i naravno svima koji imaju takve ideje možemo pomoći.”


Domaći fudbal

Sloboda u Banovićima protiv Borca: Bit ćemo borbeni i angažovani

Objavljeno prije

 

Autor

Fudbaleri tuzlanske Slobode u 5. kolu Premijer lige Bosne i Hercegovine sutra će na Gradskom stadionu u Banovićima odigrati utakmicu sa banjalučkim Borcem.

Šef stručnog štaba Adnan Jahić na pres-konferenciji je naveo kako ne može računati na Alena Kurtalića zbog kartona i Saida Husejnovića zbog povrede.

– Volju i htijenje nam niko ne može oduzeti. Hvala navijačima na podršci u prošloj utakmici, očekujemo takvu podršku i u subotu u Banovićima. Borac je respektabilan sastav. Recimo Fedor Predragović je prošle sezone kod nas bio glavni igrač, a kod njih je na klupi za rezerve. Respektujem i trenera Nenada Lalatovića. Mi imamo mladu ekipu, pokazali smo karakter protiv Tuzla Cityja, i u ovoj utakmici želimo biti borbeni i angažovani – kazao je Jahić.

Kapiten Slobode Emir Jusić također je zahvalio navijačima na podršci u utakmici sa Tuzla Cityjem.

– Borac je respektabilan sastav. Igrali su u Evropi, prije dvije godine su bili prvaci i to dovoljno govori o njima. Mi ponovo želimo dati svoj maksimum kako bismo došli do povoljnog rezultata – kazao je Jusić.

Utakmica Sloboda – Borac počinje u 17 sati.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Bivši igrač Partizana koji je igrao u Serie A novo pojačanje Borca

Objavljeno prije

 

Autor

Dugo željeno pojačanje dolazi na Gradski stadion, Nikola Ninković je novi fudbaler Borca.

Fudbaler koji se od dolaska Nenada Lalatovića povezuje sa klubom, večeras stiže u Banjaluku, a nakon što prođe ljekarske preglede, potpisaće ugovor sa crveno plavima potvrđeno je za ATV.

“Ninković je odličan igrač, igrao je standardno u Seriji A, tamo da gol Milanu. Ne treba trošiti riječi o njemu. Čekamo ga, volio bih da je došao ranije da sa nama prođe pripreme, ovako će mu trebati malo vremena da uđe u formu” rekao je Lalatović za ATV.


Nastavi čitati

Domaći fudbal

Zastoj u rekonstrukciji terena stadiona Tušanj, počela sanacija stubova reflektora

Objavljeno prije

 

Autor

Na stadionu Tušanj u Tuzli u toku je rekonstrukcija glavnog terena i sanacija stubova od reflektora. Nakon završetka posla tuzlanski stadion će dobiti sasvim drugačije ruho.

Rekonstrukcija glavnog terena započela je 7. jula, a seniorski tim FK Sloboda treninge i domaće utakmice u Premijer ligi BiH igra na drugim stadionima. Sanacija stubova reflektora počela je nedavno, a podrazumijeva pjeskarenje, čišćenje, postavljanje antikorozivne zaštite i farbanje.

Dževad Šećerbegović, direktor JU Stadion Tušanj, izjavio je kako će radovi na sanaciji reflektora biti okončani u roku, odnosno za mjesec, ali kada je u pitanju rekonstrukcija glavnog terena radovi će, po svemu sudeći, potrajati.

– Došlo je do zastoja. Nekih 15-ak dana ne radi se ništa. Ne znamo koji su razlozi – izjavio je Šećerbegović.

Zbog rekonstrukcije terena FK Sloboda i FK Tuzla City svoje domaće utakmice u Premijer ligi BiH igraju na drugim stadionima u Tuzlanskom kantonu, a Šećerbegović ne vjeruje i nije optimista da će rekonstrukcija glavnog terena na Tušnju biti gotova do kraja godine.

– Sredstva za rekonstrukciju terena su obezbijeđena, ali je došlo do zastoja. Zbog čega? Ja nisam upoznat s tim, iako svakodnevno zovem NSBiH – riječi su Šećerbegovića.

Za realizaciju projekta sredstva su obezbijedili NSBiH i UEFA, a Grad Tuzla je obezbijedio 550.000 KM.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE