PODIJELI

Novak Đoković je na Mastersu u Rimu igrao prvi meč nakon što je diskvalificiran s US Opena jer je pogodio linijsku sutkinju u glavu lopticom koju je napucao nervozan zbog gubitka gema.

Najbolji teniser svijeta to je napravio nenamjerno i odmah je priskočio u pomoć sutkinji te joj se ispričavao, ali to mu nije pomoglo. Njegov potez i odluka da ga se izbaci s turnira danima su bili glavna tema u svijetu sporta.

Zato se s velikim zanimanjem očekivao njegov prvi nastup nakon velike kontroverze koju je izazvao. Đoković ga je imao u Rimu, gdje je u drugom kolu lako izbacio Salvatorea Carusa s 6:3, 6:2.

Đoković je pri tome oduševio fair-play potezom i to u trenucima kada se lomio prvi set. Kod 3:2 imao je dvije break lopte koje nije uspio iskoristiti. Caruso je tada poslao loptu u aut, što je linijski sudac i signalizirao.

Međutim, Đoković, uvjeren da mu je suparnik pogodio teren, tada ispravlja odluku glavnog suca pokazivanjem da poen pripada Carusu i brisanjem traga sa zemlje.

Ubrzo je “oko sokolovo” pokazalo da je Đoković ispravio suca na svoju štetu i tako poklonio poen Carusu.

Početkom drugog seta Đoković je napravio još jedan lijep potez prema protivniku. Caruso je poveo 1:0, a Đoković mu je aplauzom čestitao na tome što je sjajno iz punog trka pogodio forehand paralelu.

PODIJELI