PODIJELI

Glavna teniska vijest sedmice je poraz Novaka Đokovića u finalu US Opena. Rus Daniil Medvedev razbio ga je 3:0 (6:4, 6:4, 6:4) i osvojio je svoj prvi Grand Slam u karijeri.

Đoković je bio na korak do teniske vječnosti. Da je uzeo US Open, srbijanski teniser bi postao prvi igrač nakon 52 godine koji je osvojio kalendarski Grand Slam, sva četiri najveća turnira u istoj godini. Posljednji i jedini u Open eri to je uspio legendarni Rod Laver 1969. godine.

Više od poraza svijet su šokirale Đokovićeve suze. Srbijanski teniser se slomio i zaplakao na klupi uoči posljednjeg gema, a u suzama je napustio i presicu nakon meča. Francuski L’Equipe donosi intervju s dvije sportske psihologinje od kojih jedna tvrdi kako su njegove suze bile lažne.

Meriem Salmi i Isabelle Inchauspe su psihologinje koje su dale svoje mišljenje kultnom francuskom listu u tekstu pod naslovom: “Jesu li Đokovićeve suze bile iskrene ili lažne?” I dok je Salmi rekla kako je Đoković puknuo pod snažnim naletom emocija, Inchauspe tvrdi nešto sasvim drugačije.

“Ne vjerujem tome ni na trenutak. To je pokušaj da se pridobije publika, da se održi veliki govor i da kaže kako je publika ta koja je najvažnija. Ne znam jeste li ga vidjeli nakon pauze. Kad se vratio na teren, više nije plakao. To je ozbiljan znak da nije bio iskren”, rekla je psihologinja.

PODIJELI