Connect with us

Ostalo

Dobra vijest za OK BIH: Iz olimpijske solidarnosti MOK-a, 25 posto više novca

Objavljeno prije

,

Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) odlučio je za 16 posto povećati ukupni budžet olimpijske solidarnosti za razdoblje od 2021. do 2024. godine.
Prema novoj projekciji, budžet će iznositi 590 miliona američkih dolara, a ovom odlukom MOK će dodatno pojačati podršku sportistima, nacionalnim olimpijskim komitetima i kontinentalnim udruženjima.

– Važna lekcija za koju se nadam da smo je svi naučili iz trenutačne krize u pandemiji COVID-19 jest da nam treba više solidarnosti. I to – više solidarnosti unutar društava, ali i među društvima. Solidarnost je jedna od ključnih olimpijskih vrijednosti koju aktivno proklamujemo. Današnja odluka o povećanju budžeta programa Olimpijske solidarnosti za sljedeći četverogodišnji ciklus za 16 posto, odnosno na 590 miliona dolara, snažna je demonstracija solidarnosti u doba svjetske krize, poruka je predsjednika MOO-a Thomasa Bacha.

Osim toga, MOK se odlučio i za 25-postotno povećanje financiranja direktnih programa podrške sportistima, a taj plan predstavio je član Izvršnog odbora MOK-a i predsjedavajući komisije Olimpijske solidarnosti Robin Mitchell. U periodu 2021. – 2024. Olimpijska solidarnost bit će usmjerena i prema svijetu nakon korona virusa, što znači da u svim financijskim programima prioritet imaju njezini izravni korisnici – sportisti i nacionalni olimpijski odbori. Programi Olimpijske solidarnosti za sportiste dotiču se svih aspekata životnog ciklusa sportista, od početnog nivoa bavljenja sportom do razdoblja nakon karijere, i ostat će u središtu prioriteta sportskog razvoja Olimpijske solidarnosti.

Tokom sastanka istaknuto je da bi trebalo ojačati decentralizaciju dijela sredstava kontinentalnim udruženjima kako bi se razvili održivi programi, sukladni kontinentalnim specifičnostima. U tu svrhu povećan je na protuvrijednost od 500 000 dolara proračun koji se dodjeljuje svakom nacionalnom komitetu za njegove nacionalne aktivnosti u jednoj olimpijadi, a budžeti programa za kontinentalne specifičnosti povećani su za 24 posto.

U sklopu četverogodišnjeg plana za razdoblje 2017.-2020. Olimpijskom solidarnošću podržano je više od 25 000 sportista, uključujući 3000 sportista ljetnih i zimskih sportova koji su nagrađeni olimpijskim stipendijama za pripreme nastupa na predstojećim Igrama. Sportisti i sportašice koji su bili olimpijski stipendisti na Olimpijskim igrama u Riju 2016. osvojili su 101 medalju (33 zlatne, 26 srebrnih i 42 bronzane).

Budući da MOK ovim modelom solidarnog financiranja distribuira 90 posto svih svojih prihoda u korist sportista i razvoja sporta te paraolimpijskog sporta širom svijeta, tokom prošle olimpijade podijeljen je ekvivalent od 5 milijardi dolara ili 3,4 miliona dolara dnevno.

Ova financijska potpora koristi sportašima iz svih 206 NOO-a, od olimpijskog tima MOO-a za izbjeglice do predstavnika svih olimpijskih sportova, bez obzira na popularnost, osiguravajući istinsku univerzalnost i raznolikost Olimpijskih igara i olimpijske zajednice.

E. D.


Ostalo

Emina Sipović prvakinja Svjetske lige u Poreču

Objavljeno prije

 

Autor

Drugog takmičarskog dana Svjetske lige za mlade u Poreču naša Emina Sipović uspjela je da osvoji najsjajnije odličje, zlatnu medalju u kategoriji juniorke do 59 kilograma.

Na svom putu do naslova prvakinje Karate1 Youth League Emina je savladala predstavnice: Poljske (5:0), Francuske (5:0), Španije (2:1), Škotske (3:0), Poljske (4:0) i Ukrajine (4:2).

Inače, Svjetska liga za mlade je najmasovniji događaj koji okuplja najbolje karatiste širom svijeta. Ove godine učešće je uzelo oko 2000 takmičara iz 55 svjetskih zemalja s pet kontinenata.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Lana Pudar ostvarila peto mjesto u disciplini 50 metara delfin

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Olimpijski savez BiH

Mlada bosanskohercegovačka plivačica Lana Pudar (16) ostvarila je peto mjesto u finalu Mediteranskih igara u Alžiru u disciplini 50 metara delfin.

Nakon što je jučer s vremenom 2:09.18 osvojila zlatnu medalju u konkurenciji 200 metara delfin, Lana nije uspjela osvojiti novo odličje.

Pudar je dionicu isplivala u vremenu 26.77, što je za 82 stotinke bilo slabije od pobjednice Anne Ntountounaki – 25.95.

Bh. plivačica će na Mediteranskim igrama u Alžiru nastupiti još u disciplini 100 metara delfin, a takmičenje je na programu u ponedjeljak.


Nastavi čitati

Ostali sportovi

Sutra u Sarajevu turnir u uličnoj košarci

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: Facebook/Streetball Sarajevo

U nedjelju, 03.07.2022 održati će se “3×3 Streetball Sarajevo” turnir u uličnoj košarci i okupit će profesionalne timove iz čitave Bosne i Hercegovine zajedno sa takmičarima iz Srbije te Crne Gore.

“Preko 50 prijavljenih učesnika ovog takmičenja i 15 ekipa koji nosi licencu zvaničnog FIBA turnira. Ovaj sport je u potpunoj ekspaniziji i zadovoljstvo nam je pružiti odličan turnir svim ljubiteljima ulične košarke”, naveli su organizatori ispred Udruženja “Igrajmo zajedno inicijativa”. Prioritet ovog takmičenja jeste da S

Prvi pilot turnir biti će samo za profesionalne timove, dok će u revijalnom dijelu odigrati djevojke i tako najaviti svoje kategoriue na narednom turniru . Sve posjetitelje očekuje dobra zabava uz nagradne igre, takmičenja u zakucavanju i šutiranju trojki uz nagradni fond su samo jedan od mnoštvo stvari koje nam donosi vikend koji je pred nama. Prijave za učesnike su zatvorene 01.07.

Nagradni fond za prvo mjesto nosi 2.500 KM, drugoplasirani će osvojiti 1000 KM, a takmičenje u trojkama 100 KM.

Projekat su podrzali: BH Telecom, Opcina Centar, RedBull, RSG radio.

(bhfudbal.ba)

 


Nastavi čitati

NAJČITANIJE