PODIJELI

Selektor Mehmed Baždarević dobio je važne inpute o reprezentaciji Estonije, s kojom se BiH sastaje u prvom kolu kvalifikacija za SP 2018. od Mladena Krstajića, pomoćnog trenera u stručnom štabu selektora Srbije Slavoljuba Muslina.

Srbija i Estonija igrali su prijateljsku utakmicu 29. marta u Talinu. Tada je Srbija slavila sa 1:0, a Krstajić je Baždareviću sa kojim se našao u njemačkom gradu Freiburgu, predao DVD sa utakmice i saopšitio mu informacije o igračima, taktičkim postavkama i drugim detaljima narednog protivnika BiH. Bez obzira što je Srbiju u toj utakmici vodio Radovan Ćurčić, naš istočni susjed ima kvalitetnu bazu podataka svih svojih protivnika, te ih je Krstajić rado stavio Baždareviću na raspolaganje.

Baždarević je zauzvrat savjetovao Mladena Krstajića kako će Srbija igrati protiv Republike Irske u prvoj utakmici kvalifikacija za SP. Ovaj susret igra se u Beogradu, a Baždarevićevi momci odigrali su dva meča baraža za odlazak na Euro.

Estonija i Bosna i Hercegovina do sada su odigrale pet utakmica. Prvu 1998. kada je završilo 1:1 u sklopu kvalifikacija za Euro 2000. godine. U revanšu je BiH slavila sa 4:1. Jedini prijateljski meč odigran je u augustu 2005. i tada je Estonija ostvarila i jedinu pobjedu. Naredna dva okršaja imali su u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 2010. godine. Predvođeni Ćirom Blaževićem, Zmajevi su prvo ostvarili jednu od najubjedljivijih pobjeda 7:0 u Zenici, a mjesec dana kasnije u Talinu, bilo je 2:0 za BiH.