PODIJELI

Košarkaška reprezentacija BiH će se za dva dana okupiti pred mečeve kvalifikacija za Evropsko prvenstvo.

Selektor Bosnić je za zvaničnu stranicu KSBiH govorio o problemima sa kojima se njegova selekcija suočava, što zbog pandemije koronavirusa, što zbog zabrane NBA igračima da nastupaju u ovom ciklusu. Također, dodatni problem za selektora Bosnića predstavlja činjenica da se Nemanja Gordić nije odazvao na reprezentativni poziv:

 

”Period koji je iza nas bio je veoma intenzivan i poprilično stresan obzirom na sve što sa sobom donosi pandemija COVID-19.

Košarkaški savez BiH učinio je veliki napor kako bi ispunio sve zahtjeve postavljene od strane FIBA Evropa i uspješno organizirao ženski i muški Kvalifikacijski turnir za Evropsko prvenstvo 2021 i 2022, i na tome im se mora čestitati.

Naši reprezentativci su takođe u svojim klubovima prošli dane treninga i utakmica ispunjene izazovima, koje samo ova pošast može izrežirati.

Moji saradnici i ja, bili smo u stalnom kontaktu i bez obzira na naše profesionalne obaveze u klubovima, analizirali smo, pratili i pripremali se za novembarski kvalifikacijski ciklus i većinu naših obaveza uspješno završili, posebno kada je scouting naših protivnika u pitanju.

Dva dana pred zvanično okupljanje i boravak u hotelu ”Hills”, zajedno sa reprezentacijama Latvije, Grčke i Bugarske, možemo računati na 14 reprezentativaca koji imaju negativan PCR test.

Kao što znate, mi na raspolaganju imamo trenutno dva naturalizirana igrača, Robersona i Alibegovića, ali odlučili smo se da Roberson bude naš izbor za ovaj kvalifikacijski ciklus.

Naravno, ne možemo se oteti utisku da sa nama neće biti Stipanović (Covid-19 izolacija), Halilović (oporavak od povrede), Gordić (koji se nije odazvao na poziv upućen od strane Košarkaškog saveza BiH), Nurkić i Musa (zabrana od strane NBA da igrači nastupaju za nacionalne timove u ovogodišnjem novembarskom i februarskom 2021.godine, kvalifikacijskom ciklusu).

Veliku prazninu njihovim neigranjem, nastojat ćemo nadoknaditi velikom borbenošću i racionalnom igrom kako bi smo došli do željenog rezultata koji bi nam otvorio put za odlazak na Evropsko prvenstvo 2022. Iskreno se nadam da ćemo prije svega svi biti zdravi i psiho-fizički spremni da napravimo dobar posao”, rekao je Bosnić za zvaničnu stranicu KSBiH