PODIJELI

Finalna serija ABA lige između Crvene zvezde i Budućnosti je igrana pod velikim tenzijama. Slavila je Zvezda 3:2, a iz Podgorice su tražili da se čitava finalna serija igra ponovo.

Predsjednik Igokee i ABA lige Igor Dodik smatra da su za incidente i tenziju tokom finalne serije krivi čelnici Zvezde odnosno Budućnosti Nebojša Čović i Dragan Bokan.

“Oni su dopustili da njihov međusobni sukob prevaziđe sve okvire zdravog razuma, a regionalna košarka zbog toga može da snosi nesagledive posljedice. Razgovarao sam nekoliko puta sa Draganom Bokanom i Nebojšom Čovićem. Svi znamo šta se dešavalo i prošle sezone u finalu i zbog toga sam imao namjeru da predupredim neke stvari kako se historija ne bi ponovila. Dragan Bokan je u samom početku bio za neku vrstu dogovora, da se spuste tenzije, međutim Nebojša Čović je to odbijao. Nakon toga, svaka sjednica Skupštine ABA lige, na kojoj su oni bili prisutni, pretvarala bi se u lakrdiju i njihov lični obračun koji bi trajao satima. Lično sam morao da prekinem jednu takvu svađu između njih dvojice, čak i da ih upozorim da će morati da napuste sjednicu. Da nisam to uradio sjednica bi trajala “dva dana”. Svima u ligi postaje mučno da to gledaju i slušaju i smatram da to niko ne treba da trpi. Nažalost, sve je kulminiralo tokom finalne serije”, kazao je Igor Dodik.

On je kazao i da je jedva nagovorio predsjednika Budućnosti Dragana Bokana da igrači tog tima ipak igraju petu utakmicu poslije njihovog povlačenja u svlačionicu, kao i da mu je Nebojša Čović rekao da se ne miješa u ono što se dešava i da je prvi čovjek Zvezde odbio da se isprazni dio tribina. Utakmica je odigrana, Zvezda je slavila, oba kluba su dobila novčane kazne, a Dodik kaže da sve to može da ima velike posljedice po ABA ligu.

“Ugovor ABA lige sa Euroligom ističe naredne godine. Mene ne bi čudilo da čelnici Eurolige, nakon svega što se dešavalo, kažu: “Hvala vam na svemu, ali doviđenja i prijatno. Sa takvim ponašanjem nam ne trebate.” Mislim da bi to bio veliki udarac za regionalnu košarku, a niko ne može da isključi mogućnost da se tako nešto neće desiti. Nanesena je velika šteta ugledu takmičenja. Prema mojim informacijama, kompanija “MYD-Sports”koja je garant finansijske stabilnosti ABA lige, čak razmišlja da podnese tužbe zbog toga jer su se i oni našli u problemu kako da privole nove sponozore. Šteta bi zaista mogla da bude nesaglediva”,kaže Dodik.

On poručuje da će se 24. maja na Skupštini ABA lige raspravljati o ulasku Olympiacosa u regionalno takmičenje i da su trenutno Cedevita, Crvena zvezda, FMP i Mega protiv te ideje. Takođe će se govoriti o proširenju lige u slučaju da Pirejci uđu u ABA, a Dodik kaže da se protivi da ljubljanska Olimpija dobije mjesto u proširenom takmičenju jer je ove sezone ispala iz lige.

“To bi otvorilo niz pitanja, pa bi onda svi klubovi koji su ranijih sezona ispadali iz lige mogli da se žale. Mislim da jednom za svagda moramo da stanemo u kraj praksi da se zarad pojedinčanih interesa krše pravila preko noći. Ne vidim razlog zbog kojeg Olimpija ne bi odigrala jednu sezonu u ABA 2, pa da se preko sportskog terena vrati u ABA ligu. Sve drugo bi bilo nepravedno. Klubovi su dovoljno ispaštali ranijih sezona zbog naprasne promjene propozicija. Sjetimo se samo i Igokee, koja je zbog olakog mijenjanja pravila, svojevremeno, ostala bez euroligaške vize”.

PODIJELI