PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Nogometni klub Čelik iz Zenice oduvijek mi je bio simpatičan. Zbog Gavrana, Renića, Šljoke, Lalića, Hajduka, Hafizovića, Buze, Alempića, Bolića… Zbog sveprihvaćenog imena stadiona – Blatuša! Zbog starog Risana kojemu je Čelik bio sva radost ovoga svijeta, a Zenica os oko koje se taj svijet vrti.

U sveopćoj poplavi idiotskih i morbidnih naziva navijačkih skupina, čelikovci su izabrali koliko-toliko podnošljivo i razumljivo: Robijaši. Bilino polje bilo je (i ostalo) ćust stadiončić, ubava sportska arena usred crne metalurgije. Sve mi je to, ponavljam, bilo veoma simpatično.

Bilo mi je drago kada je slabi, razvaljeni i neorganizirani, bilo kakve podrške lišeni, dakle nikakav Čelik, administrativnom odlukom ostavljen u Premijer ligi, a s noge na nogu istjeran banjolučki Borac. Zbog dugovanja!

Danas se gorko kajem zbog tog osjećaja. Danas mi je žao što Borac nije ostao u eliti zbog dvije stvari: prva, što je to zaslužio igrama na travnjaku, drugo, što bi se Čelik dozvao pameti u nižem rangu natjecanja. Ovako, Borac se konsolidirao (što svakog iskrenog ljubitelja nogometa u BiH istinski veseli), a Čelik se blamira sa mizernim dugovanjima igračima.

Pa gdje mi to živimo, koji nogomet igramo, kakvu ligu pravimo, koji profesionalizam ganjamo? Sa novinskih naslovnica vrišti gorka istina: Čelik dužan dvadesetak hiljada maraka!!! Slavni, časni, tradicionalni, ugledni Čelik!?

I sve bi to bilo nekako podnošljivo, bruka bi tinjala do slijedećih novina, da se nije oglasio trener Zeničana Adnan Ornek. Grublje prijetnje i rigidnije bahatosti novinarski diktafon u Bosni i Hercegovini nije zabilježio, sasvim sigurno. Turski je trener debelo nadmašio sve ovdašnje demagoge i pasionirane korisnike bljutavih floskula. Pazite ovo:

– Ovaj klub je simbol grada i niko se ne može igrati s njim…

„Igrati se s njim“ u opskurnom Ornekovom riječniku znači pitati ili tražiti ZARAĐENI novac. A, ako bi slučajno Okić, Ružić, Bevab, Salčinović, Jamak i Dedić skupili toliko hrabrosti pa spomenuli zaostatke, dočekala bi ih Ornekova brutalna prijetnja:

– Sumnjam da će pojednici praviti probleme, no ako to planiraju, onda će se suočiti sa sankcijama…
Nevjerojatno! Ovako da istupa trener!? Šta on ima sa financijama, kakve poslove u klubu on obnaša, ko je on? Jeli on možda onaj iz prve rečenice ovoga teksta, jeli on iznad Čelika? Čini se da je Ornek i iznad kluba, iznad grada, iznad navijača, iznad igrača. Pogotovo onih kojima se duguje taj nesretni sitniš.

Pouka: Boriš se za sređivanje stanja u našim klubovima, boriš se protiv toga da ulica i tribine vode klubove, za dokapitalizaciju, privatizaciju, dioničarstvo… šta li već!? Boriš se, boriš, a onda ti dođe Ornek! Žao mi Borca…

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI