PODIJELI
FOTO: Jutarnji list

Gospodo iz NSBiH, čelnici saveza, znate li šta se radi u omladinskim selekcijama i kampovima koje organizirate? O kampovima, koji se tempiraju, kada uglavnom djeca iz dijaspore ne mogu doći, drugom prilikom.

Znate li da, recimo Slaven Musa, selektor U 19, već nekoliko utakmica juniorske reprezentacije redovito poziva Ajdina Hasića. Igrača koji skoro godinu nema kluba. Prijateljske i kvalifikacijske utakmice reprezentacije BiH Hasiću i njegovom “impressariu” služe da što prije nađu novi klub. Nakon što se neslavno razišao s Dinamom. I zašto služi reprezentacija, jel postala poligon za prodaju igrača? Čije Musa interese zastupa; NSBiH ili menadžera, ma kako se zvao i ma kako moćan bio. Zar nam je Ramadani počeo “sastavljati” (i) mlađe selekcije?

Status kakav uživa Hasić, neosporno veliki potencijal, nisu imali svojevremeno ni Edin Džeko ni Miralem Pjanić. Upornim Hasićevim forsiranjem, zatvaramo vrata drugim mladićima. Koji nemaju tako moćne menadžere. Imaju li drugi nogometaši, bez obzira, igraju li u BiH ili dijaspori pravo na šansu, ili će desetka biti rezervirana za Hasića. Osim što poziv dobija na kućnu adresu, selektor je otišao korak dalje, dao mu je kapitensku traku. Kakvu poruku gospodine Musa šaljete? Ajdin Hasić je dragulj, koji se potvrđivao u kadetskoj reprezentaciji, ali ko to može garantirati da će postati igrač visokih dometa. Šta kada, recimo, dođe kod nekog selektora, Vinka Marinovića ili Roberta Prosinečkog, koji ne padaju na “moć” menadžera. Zato Toni Karačić nije odgovarao pojedincima iz NSBiH. A pogledajte u A timu koliko je danas “njegovih” i Malkočevićevih igrača.

Gospodo iz NSBiH, pozabavite se malo mlađim selekcijama. Dok nije kasno. Dok dokazani treneri, poput Kemala Alispahića, Dine Džurbuzovića, Dženana Uščuplića, Milomira Odovića, Mate Neretljaka, Senada Repuha, Denisa Sadikovića, Nedima Jusufbegovića, Vuleta Trivunovića. Admira Adžema, Vlatka Glavaša, čekaju svoju šansu, vi birate podobne trenere i selektore. Sakib Malkočević je bio primjer trenera kako se može biti uspješan, koji je stvarao igrače i pravio rezultate.

S.R.

PODIJELI