PODIJELI

U finalu Evropskog prvenstva u košarci snage će odmjeriti repreznacije sa prostora bivše Jugoslavije. Od 20:30 u istanbulskoj Sinan Erden Areni će se sastati Srbija i Slovenija.

Srbija je od raspada SFRJ, u zajednici sa Crnom Gorom, imala mnogo uspjeha na šampionatima Starog kontinenta, osvajavši ga 1995, 1997. i 2001. godine. Na Eurobasketu 1999. osvojila je treće mesto, a kao samostalna država srebro 2009. u Poljskoj.

Slovenija je ulaskom u finale obezbijedila prvu medalju u historiji, ne samo na evropskim prvenstvima, već uopšte.

Slovenci su na putu do finala igrali sjajno, a predvodili su ih Goran Dragić i Luka Dončić. U polufinalu su ponizili Španiju, bacili su ih u očaj, a braća Gasol izgledali su nemoćno. Slovenci su najbolji plasman do sada ostavrili na Eurobasketu 2009. godine kada su bili čevrti.

No, aktuelna generacija već je osvojila medalju, a ima priliku da ona bude zlatna. Možda su Slovenci ranije imali i boljih generacija, ali ova je nevjerovatna. Igraju jedni za drugog, svi znaju šta trebaju raditi i to je ključ za uspjeh.

S druge strane, reprezentacija Srbije na putu do finala igrala je odlično. No, nije bilo lako selektoru Saši Đorđeviću. Pred početak Eurobasketa redom su mu otkazivali Simonović, Marković, Raduljica Kalinić, Nedović i na kraju i Teodosić. Tokom prvenstva povrijedili su mu se Lazić i Jović. Tako je Đorđević u idealnoj petorci mogao računati samo na Bogdanovića.

Na putu do finala Slovenci su ostvarili maksimalnih osam pobjeda, dok je Srbija upisala sedam trijumfa i jedan poraz upravo od Rusije kojoj je uzvratila u polufinalu.

Susret za treće mjesto od 16 sati će odigrati Rusija i Španija.

PODIJELI