PODIJELI

Piše: Ilijaz Miralemović

Odluka Nogometnog/Fudbalskog saveza BIH NFSBIH o završetku svih fudbalskih takmičenja koja su u nadležnosti krovne kuće fudbala BIH, bila je očekivana za sve one koji poznaju prilike u bh.fudbalu. Ova odluka bila je potpuno neočekivana za sve one koji ne poznaju suštinu fudbala u BiH jer smo kao država „dobro“ izdržali udare korone i spriječili kolaps zdravstvenog sistema.

Cijela jedna mala industrija koja prati Premijer ligu BiH je u opasnosti, najviše zbog ljenosti ljudi koji vode Savez i ne postojanje želje da se prvenstvo završi na terenu. Radnici u televizijskim kućama, fudbalskim klubovima, fudbaleri, sudije, prodavači, trgovci sportske opreme i rekvizita i mnogi drugi su pored smanjenja posla u toku pandemije, nastavili sa pandemijom u prihodu sredstava i nakon relaksacije situacije s vriusom.

Ukoliko bi se prihvatila žalba Zvijezde 09 iz Etno sela Stanišić o tome da se ne mogu izbaciti iz Premijer lige za zelenim stolom, a nisu bili ni blizu teoretskog ispadanja jer je još 33 boda bilo u igri, onda se javlja novi problem imena Čelik Zenica. Zenički Čelik spao je na niske grane zadnjih desetak godina i agonija je ove godine doživjela vrhunac sa mnogoborjnim aferima u kojima je prednjačio „polu-retardirani“ trener iz Turske koji je predstavljen kao veliki stručnjak. Čelik iz Zenice nije dobio licencu za Premijer ligu zbog nagomilanih dugova dok je Zvijezda 09 dobila i licencu za takmičenja u Evropi. U slučaju odluke o proširenju Premijer lige BiH, problem je Čelik.

Za sve postoji rješenje koje će koristiti svima uključenim u fudbal, čak i onima koji vode krovni Savez BiH. Ukoliko bi se Zvijezda 09 ostavila u Premijer ligi uz novopečene premijerligaše Krupu i Olimpik imali bi ukupno 13 klubova jer Čelik teško može do licence i kada bi se danas pojavio bogati šeik iz emirata koji želi ulagati u Čelik. Odluka o popunjavanju 14. kluba u Premijer ligi mogla bi se jedina ove sezone donijeti na terenu i to igranjem između drugoplasiranih klubova u entiteskim ligama. Prije toga ispitati koji klubovi iz entitetskih liga žele u Premijer ligu BiH (jer su troškovi igranja PLBiH za mnoge teško prihvatljivi zbog velikih finansijskih troškova). Ukoliko bi bilo više od 4 kluba koja su zainteresirana za PLBIH, onda najbolje plasirane u entiteskim ligama uvrstiti u mini plejof koji će nam dati 14.premijerligaša u novoj sezoni.

Takmičenje između četiri zainteresirana kluba izazvalo bi prije svega medijsku pažnju, a vjerujem da bi se pojavila i utakmica oko televizijskih prava. Takmičenje se može organizovati u vidu mini lige sa šest kola, u vidu kup takmičenja sa dvije utakmice, a finalna sa tri utakmice ili jednom utakmicom. Ukoliko se do 1.jula ne dopusti igranje na prostoru RS-a, koristiti kamp Saveza u Zenici do dozvole klubovima koji dolaze iz RS-a. Bio bi ovo najbolji uvod za novu Premijer ligu koju bi trebalo igrati u trokružnom sistemu i 39 kola fudbala uz pravovremeno određivanje pravila o ispadanju i prvaku. Možda na kraju trokružnog sistema posljednja četiri kluba poslati u niži rang, a prvoplasirane u entiteskim ligama proglasiti novim premijerligašima. A postoji mogućnost da drugoplasirani u entitestkim ligama ponovo igraju mini završnicu sa klubovima koji se nalaze na 9.i 10. mjestu na kraju sezone.

U slučaju trokružnog sistema sa planiranih 39 kola sa Premijer ligom može se krenuti i u junu ili početkom jula, a onda bez nekog prevelikog tempa, takmičenje završiti do kraja maja, pogotovo ukoliko ne bude Kup takmičenja i naredne godine.
Lideri NFSBiH mogu se na sve oglušiti i takmičenje prilagoditi svojim obavezama u životu i ostaviti sve onako kako su donijeli prvobitne odluke.

Zbog sporta, fudbala, zdravlja, primjerenog života i podrške mladim ljudima u sportu, izmijeniti donijete odluke i oživiti fudbal čijoj smrti se na ovim prostorima mnogi raduju, smiju nam se i upiru u prst kao nedonoščad i djecu sa posebnim potrebama.

Nažalost, oni koji vode Savez odlučili su završiti sva takmičenja, a mnogi su skloni reći da je preporuka Alena Šeranića i entitetskog ministarstva, samo izgovor za proglašenje kraja u ovoj sezoni i proporcijonalnoj podijeli „plijena“. O tome ko je najviše profitirao skraćenjem broja odigranih utakmica, izlaskom u Evropu preko zelenog terena, potrebna je duboka analiza udruženja klubova Premijer lige.

Do analize u gubicima uzrokovanih ranijim krajem PLBiH, zasigurno od bh. klubova neće doći jer osim Zvijezde 09 iz Bijeljine i Tuzla Citya niko nije najavio tužbe iliizrazio prevelike proteste i nezadovoljstvo. Široki Brijeg stidljivo je poručio da su oštećeni, ali da se ne bi zamjerili, ostalo je na iskazanom nezadovoljstvu.

Situacija u BiH je takva i nažalost teško ju je promjeniti, odluke su donijete i mogu se korigovati u korist bh. fudbala. Sigurno neće doći do korigovanja spiska putnika za evropska takmičenja iz BiH, jedino se može dogoditi da UEFA odluči smanjit broja učesnika u evropskim takmičenjima zemljama koje nisu završile ligu na terenu.

Ukoliko se ništa ne promjeni i nova sezona počne prvog vikenda u augustu ove godine, gubici će biti daleko veći od dobiti koju su ostvarili klubovi učesnici u evropskim takmičenjima. Fudbaleri u BiH će biti pet mjeseci bez takmičarske utakmice, što je više nego katastrofalno za svakog ozbiljnijeg sportistu, a posebno za mlade sportiste. Klubovi koji uštede na platama zbog prijevremenog završetka izgubit će novac dugoročno jer njihovi mladi fudbaleri nalaze se pred ambisom propasti zvani pauza i teško će ih moći prodati za ozbiljnije novce bilo kojem kupcu.

PODIJELI