PODIJELI

Piše: Mladen Bošnjak

Mlađi čitatelji se ne mogu sjećati (i bolje da ne mogu) Jure Bilića, pomalo opskurnog političara iz socijalističkih vremena, koji je početkom 1990. godine, kada je sve otišlo k vragu, kada se raspala bivša država, kada su zadnje hulje postajali nacionalni lideri, lansirao čuvenu izjavu po kojoj mu se „ čini da aveti prošlosti opet dižu glavu, da se nešto opako iza brda valja, da nešto u društvu ne štima“. Na zgarištu jedne epohe on je izjavio da mu „se čini“.

Rečeni pokojni političar mi je pao na pamet upravo zbog toga što se nekim nogometnim zvaničnicima širom Bosne i Hercegovine „čini da se u našem nogometu događaju neke čudne pojave“. Ne tvrde oni ništa, već, eto, upozoravaju na vrijeme. K’o biva, dade se naslutiti poneka nečasna radnja. Ti licemjerni mudrovi su nadmašili Juru Bilića, barem kada je u pitanju hinjena naivnost i zaprepaštenost.

Ako autor ovih redova išta znade o bosanskohercegovačkom nogometu, i ako išta može ustvrditi sa stopostotnom sigurnošću, to je notorna činjenica da u našoj državi još nije odigrano regularno nogometno natjecanje. Ni u jednom rangu. Od zadnje kantonalne, do elitne Premijer lige. I, da ne bih ispao „Generalić“, da ne bi glumio naivca, ovaj autor će to glasno i reći. Pa, šta košta! A, bogami, do sada je koštalo!

U kafani, jedinom svetilištu bh nogometa, slušam navijačku rapsodiju po kojoj će Olimpik „prepišati“ Veleža i ući u Premijer ligu. Jer, navodno, Velež nema niti jedan prijateljski klub, sa svima su se zakačili, svugdje su navijači Rođenih „napravili devar“. Nema mu, za razliku od „Vukova“, ko dati bodove. Svi protiv Mostaraca „idu na nož zbog njihove bahatosti i umišljenosti“. Prvak Prve lige Federacije je gotova stvar!

Jeli ova ekspertiza točna ili nije (a ja mislim da nije do kraja) sada je nebitno. Puno je bitnije što nitko od petnaestak prisutnih nije kontrirao, nitko nije pomislio reći da je prvenstvo regularno i da nema toliko nečasnih radnji. Ne, svi su klimali glavom i odobravali starom Veležovcu koji je s nedavne derbi utakmice na Otoci donio dobre masnice na rebrima. Nema nogometnog fana u ovoj zemlji koji će ozbiljno reći da je bilo koje prvenstvo do sada bilo regularno. Samo će licemjerni uhljebi reći „da im se čini“.

Možda ću kojem usaljenom kantonalnom dužnosniku, ili kojoj dežmekastoj sudačkoj mješini nanijeti duševnu bol ovim tekstom, ali to je ona cijena o kojoj sam govorio. To je cijena riješenosti da nikad neću reći da mi se čini nešto što je polazište, što je aksiom, što je u korijenu svih naših namjera. To ću dovijeka zvati pravim imenom : Lopovluk!

Stavovi izraženi u ovom tekstu su autorovi i ne odražavaju nužno uredničku politiku portala Sportske.ba.

PODIJELI