PODIJELI
FOTO: (V.B./sportsport.ba)

Koliko puta smo čuli priče o ljubavi, odanosti jednom klubu. Koliko puta smo gledali “svađe” na relaciji klub – igrač. Sve je to sastavni dio sporta, neki će reći, pa to su dvije struje, ovako ili onako.

Ako pogledamo ljudsku stranu odnosa, onda ime Josipe Šimunović mora biti ugravirano na sportske ploče. Da bude podsjetnik mlađim generacijama, kako i na koji način se treba ponašati sportski, ali i ljudski.

Ni povrede nisu prepreka

Kod glavne akterice ovog teksta nema izgovora. Ni u rukometu, prijateljstvu, obrazovanju… Sve ima svoj nivo, svoje vrijeme i niko neće biti “zakinut” što bi rekli žargonski.

Povrede su najčešći izgovori da se ne pojavite na terenu ili dignete pritisak treneru. Ni toga nema kod Josipe. Branila je za svoju “Katarinu” i pod temepraturom, bolovima, antibioticima… Ne bi to bile partije za statstike, ali uvijek bi popularna “Jope” skinula 2,3 važne lopte. Tako je i naučena, da bude najjača kad je najpotrebnije.

Preuzimanje odgovornosti

Nije samo među stativama, Josipa je i vjetar mostarskog kluba, posebno jer okosnicu tima čine tinejdžerke. Uz Josipu na terenu, a nekad i pokraj terena ( u ulozi trenerice), i te mlade djevojke dobiju snagu. E, to vam je onaj ljudski dio s početka našeg teksta.

I Mostarka ima svoje ciljeve van terene. Fakultetske, a pročitali ste u više tesktova, da joj je želja i vojska. Gdje god putevi odvedu Josipu, rukomet će biti velika ljubav. Te emocije ne možete sakriti koliko god “hladni” bili. Djela su pokazatelj svega, a Jope iz sezonu u sezonu pokazuje veliku količinu emotivnog sklopa u sportu.

Kod Josipe ne postoji “ne mogu”, a nadamo se u godinama koje dolaze u mostarskom sportu neće postojati “neću” ili “ne može” u situaciji kad se klub, a i grad budu morali odužiit Josipi, bar simbolično, da generacije nauče, da u sportu ne možete biti, ako nemate emocije, ljubav, ljudskost.

I kad budete trčali za ugovorima, novcima, sjetite se Josipe Šimunović, skromne Mostarke, čija je sportska “lektira” uči mnoge nas drugu stranu sporta. Onu koja nažalost izumire.

(H.Z./Sportske.ba)

PODIJELI