PODIJELI

Piše: Nermin Bise

Prvo fudbalsko trenersko ime u BiH je Feđa Dudić. Iako je prvenstvo prekinuto na opće zaprepaštenje sportske javnosti učinak ovog mladog stručnjaka ostat će zapamćen kao rijetka svijetla tačka ove sezone koju je prekrio mrak nečijom voljom daleko od fudbalskog terena.

Ma kako taj mrak premrežio fudbalsko bh. nebo Dudić je sa svojim igračima zasijao zvijezde po njemu. To je nagovještaj razvedravanja i svjetlosti u tunelu gdje je stao naš fudbal. Da se odigrao i treći krug šampionata BiH Velež bi predvođen ovim trenerom sasvim sigurno dohvatio poziciju s koje se ide u evropska takmičenja. Ali, dobro. Bilo je što je bilo i kontroverzna odluka neće se promijeniti.

Veležu u zalog za novu sezonu ostaje vrhunski stručnjak i igrači koje će on selektirati i izbrusiti ih za još veće domete i bolje rezultate. Dudić je za kratko vrijeme pokupio ovacije i simpatije navijača. Uprava i vodstvo kluba čvrsto je stalo iza njega i baš to je formula za uspjeh.

Blistave partije, pobjede na terenu i lepršava igra kakvu demonstriraju igrači Veleža koje uspješno vodi njihov trener sve su to ogromni zalozi i kapital za sezonu koja dolazi. Ne treba uopće sumnjati da će vodstvo kluba učiniti sve da angažuje igrače koje će Dudić imati u vidu za kombinatoriku, a koji će eventualno nadomjestiti odlaske nekih igrača. Potvrdio je šef stručnog štaba Rođenih da zna izvršiti selekciju igrača i što je još važnije da ih vješto umije našpanovati i pripremiti za takmičenje.

U tom smislu Veleža jesu privremeno zaustavili u pohod ka vrhu, ali je uzlet Rođenih možda i na sami vrh neminovan i neodgodiv. Garant je tome ovaj čovjek i momci kojima komanduje kako na terenu tako i u svlačionici. Red Army i kompletan Veležov Mostar zato ima pregršt razloga za optimizam.

PODIJELI