PODIJELI

Mostarski Velež je u novu sezonu krenuo nešto lošije nego što su navijači očekivali. Sve je bilo poprilično dobro do ove zadnje utakmice protiv Olimpika, u kojoj su Rođeni poraženi sa 2:1.

Nakon sedam odigranih kola, Velež ima devet osvojenih bodova. To i nije toliko loš učinak, ali za ekipu koja želi opstati u m:tel Premijer ligi. Velež je klub koji je mnogo veći od toga, te treba napadati mjesta koja vode u Evropu.

Očigledan je problem u Dudićevoj ekipi. Konstantno ulaganje u tim je jedini pravilan put, preko kojeg ekipe dolaze do rezultata. Veležova uprava je u posljednjih pet godina uradila strašan posao. Spasili su klub od gašenja, izgradili su stadion, pomoćni teren, svlačionice, reflektore, pomoćnu ifrastrukturu poput parkinga i prilaza stadionu. Naravno, ulagali su i u tim.

Uloženo je mnogo novca kako bi se napravio ovaj tim Veleža, ali to nije razlog da se stane. Napravljen je tim koji pravi solidne rezultate, koji se može boriti protiv svakoga u ligi, ali je isto tako poprilično nesiguran, te mu je potrebna svježina.

Velež su na kraju prošle sezone napustila dva najbolja igrača ekipe, Nusmir Fajić i Kosta Manev. Stigle su zamjene koje odrađuju solidan posao, ali vidi se da je Fajićev i Manevov nivo teško dostići. Posljednjih dana Veležove navijače je uznemirila vijest kako jedan od najboljih igrača Veleža, Brandao de Souza Ubiratan, ne želi da produži ugovor sa mostarskim timom, te je zbog toga prebačen na tribine. Ne ulazimo u razloge, ali novac je sigurno jedan od bitnih faktora. Mora se nastaviti sa ulaganjima, pogotovo u igrački kadar.

Igrači koji su uveli Velež iz Prve lige FBiH su i dalje u klubu, ali oni nisu više igrači na nivou Prve lige FBiH. Svi ti momci su izrasli u veoma dobre fudbalere, koji m:tel Premijer ligu igraju sa dosta uspjeha, te ih za to treba nagraditi.

Pored osiguravanja ostanka vlastitih igrača, mora se raditi i na konstantnom osvježavanju ekipe. Nova imena su prijeko potrebna. Dudić je od lošeg Premijerligaša napravio stabilan tim, koji je sposoban da se bori sa svim protivnicima koji mu se nađu na putu. Ipak, ukoliko Velež želi još više, Dudić mora dobiti još veću podršku, a to je definitivno zaslužio. Dudić je jedan od najboljih mladih stručnjaka u regionu, te kao takav sigurno može još mnogo toga ponuditi najvećem hercegovačkom klubu.

(S.T./Sportske.ba)

PODIJELI