PODIJELI

Veritas stadion u Turkuu ugosti će danas selekcije Finske i Armenije. Naigled meč koji ne plijeni. Susret dviju selekcija koje ne igraju vrhunski fudbal i koje nemamo naviku gledati na završnicama, ipak će danas sa velikim zanimanjem biti praćen u našoj zemlji.

Ishod bi uveliko mogao utjecati na sudbinu našeg nacionalnog tima na kraju. Naravno, u slučaju da ne daj Bože ne pobijedimo Grčku, bilo bi nam manje – više svejedno. Ali čekajući još jedno izdanje poput subotnjeg, pa i trijumf našeg tima, sa zadovoljstvom ćemo “natezati“ nulu u ovom meču.

Remi bi bio prihvatljiv i za selektora Roberta Prosinečkog, priznao je nedavno. Ako već meč ne bi bio okončan za nas priželjkivanim neriješenim rezultatom, onda bi bolja opcija bila pobjeda Armenije. Možda svi ne mislimo tako, posebno računajući da u međusobnom skoru nismo bolji od Armenije, a od Finske primjerice jesmo. Ipak, kasniji raspored Finaca i Armenaca sugerišu da je mnogo teži put Armenije. Uostalom, Finska ima dva boda više i od nas i od njih.

Mi bismo u slučaju priželjkivanog ishoda lako mogli novembar dočekati na mjestu koje garantuje EURO. U tom bismo slučaju igrali majstoricu protiv Italije koja je već ostvarila cilj. Postoji opcija i prema kojoj bismo do velike smotre mogli sa sedam bodova, ali bez obzira na to večeras je imperativ pobijediti. Posebno ako Finska i Armenija odigraju neodlučno.