Connect with us

BH Reprezentacija

Dvije decenije od historijske pobjede reprezentacije BiH nad Italijom

Objavljeno prije

,

Nakon što je Antonio Matarrese, predsjednik Nogometnog saveza Italije, na večeri u Bologni prije utakmice sa Hrvatskom obećao dolazak Azzura u Sarajevo, sredinom oktobra 1996. godine stigao je faks iz Rima, u kojem Italijani potvrđuju dolazak i zahtjev da im se osigura smještaj za 200 osoba.

Naime, iz Rima je najavljen let dva aviona na sarajevski aerodrom, a svu potrebnu papirologiju u vezi dolaska i odlaska Italijani su preuzeli na sebe. Jer, treba imati na umu da aerodrom u Butmiru još uvijek bio zatvoren za civilni, odnosno putnički saobraćaj.

Italijanski bataljon uređuje stadion Koševu

Vijest iz Rima podigla je uzbunu u sjedištu Nogometnog saveza BiH u ulici Sime Milutinovića Sarajlije na broju 12. Smještaj je osiguran u Hotelu Holiday Inn za igrače, stručni štab, prijatelje Saveza, sponzore, ali i stotinjak novinara. Niko nije želio propustiti priliku da posjeti Sarajevo koje je pune četiri godine bilo u opsadi. Ali, stadion Koševo nije bio uvjetan, trebalo ga je osposobiti za odigravanje međunarodne utakmice, posebno što je pred jesen postavljen novi travnjak i nova zasijana trava tek je zazelenila koševski teren.

Naime, kako su Grci obećali da će u martu 1997 godine gostovati u Sarajevu u sklopu kvalifikacija, a da bi FIFA-ina komisija to odobrila bilo je neophodno postaviti novi travnjak, srediti oštećene tribine i svlačionice, jer pune četiri godine stadion Koševo se nije mogao održavati, nalazio se oko 200-300 metara od prve borbene linije opkoljenog glavnog grada BiH. Dosta posla u vezi sređivanja okoline stadiona, tribina i svlačionica uradili vojnici Italijanskog bataljona u sklopu UNPROFOR-a koji su bili smješteni u neposrednoj blizini stadiona.

Azzuri platili svoje troškove i odrekli se zarade

Utakmice je zakazana za srijedu, 6.novembra sa početkom u 15 sati, jer su reflektori bili neispravni, a sam odlazak italijanske ekspedicije planiran je odmah nakon utakmice. U večernjim satima aerodrom je bio zatvoren. Italijanski savez preuzeo je sve na sebe sve obaveze plaćanja smještaja za svoje gostovanje, a nisu tražili ni obeštećenje, a NS BiH su prepustili sva prava TV prijenosa i reklama. Pored dva kamiona razne sportske opreme, koju su ostavili, u kasu NS BiH je “leglo” oko milion njemačkih maraka. Bila je to izuzetna finansijska injekcija Savezu koji nije imao ni za plate, a kamoli nabavku bilo kakve opreme.

Kako protiv svjetskih viceprvaka?

A, što se tiče susreta sa aktuelnim viceprvakom svijeta u redovima “Ljiljana” bilo je dosta nespokojstva, kako se suprostaviti izrazitom favoritu, koji je u Sarajevo stigao u trenutno najjačem sastavu predvođeni kapitenom Paolom Maldinijem i selektorom Arrigom Sacchijem.

Nakon Bologne, u dogovoru sa selektorom Fuadom Muzurovićem, veterani Mehmed Baždarević, Fahrudim Omerović i Admir Smajić prepustili su svoja mjesta mlađim, a zbog još uvijek saobraćajne blokade Bosne i Hercegovine, nisu mogli doći igrači sa udaljenih destinacija, posebno što to nije bio FIFA-in termin.

Tako nije mogao stići Meho Kodro sa Tenerifa, a povrijeđen je bio Suvad Katana iz belgijskog Anderlechta. Selektor Fuad Muzurović se oslonio na igrače koji se igrali protiv Hrvatske, novi su bili Murat Jašarević iz njemačkog Zwickaua, Sead Kapetanović igrač Wolfsburga, Senad Brkić iz Rijeke, te rezervni golman Samir Šabanović iz Lukavca a ponovno se među “Ljiljane” vratio Vlatko Glavaš.

Italijani koji su se sa Englezima borili za prvo mjesto u grupe 2 za odlazak u Francusku 1998, došli su u kompletnom sastavu, bilo je više igrača koji su dvije godine ranije na Rose Bowl u Pasadena godine poraženi u finalu Svjetskog prvenstva 1994 od Brazila, u regularnom toku bilo je 0:0, a “Karioke” su slavile nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca (3:2).

Muzurović: Pobijedit ćemo Italijane

Italijani su upoznati da je teren tek obnovljen i nisu trenirali, kako bi se sačuvao za utakmicu a isto tako je bilo sa izabranicima Fuad Muzurovića, koji su bili smješteni u hotel Park u Vogošći i održali jedan trening na stadionu “Hakija Mršo”.

U najavi utakmice u razgovoru sa novinarima Muzurović je biranim riječima govorio o Italijanima, bojažljivo je govorio o svojim izabranicima, ovo im je za godina dana bila tek peta utakmica. Želja je bila da se odigra što bolje i po mogućnosti izbori što povoljniji rezultat. Ali, na dan utakmice u Večernjim novinama osvanuo je naslov “Pobijedit ćemo Italijane”, a rano ujutro Muzurović je nazvao novinara i upitao ga: “Šta mi ovo radiš, kako ćemo pobijediti Italijane?”

“To je već tvoj problem i tvojih izabranika”, lakonski mu je odgovorio novinar, a lijepo i sunčano vrijeme uveličalo je nogometni spektakl. Rijeke navijača krenule su nekoliko sati ranije na stadion Koševu, istočnu tribinu popunilo je nekoliko hiljada vojnika UNPROFOR–a, najviše italijanskih, a bilo je i turskih, danskih, njemačkih, slovenskih,…Ukupno je na Koševo bilo 40 hiljada navijača.

Šest debitanata protiv Azzurra

Selektor Muzurović i trener Mustafa Hukić u ovom historijskom susretu, prvom u glavnom gradu BiH nakon okončane agresije, pružili su šansu čak šestorici debitanata a ovo je ujedno bila prilika da se vidi sa kakvim snagama “Ljiljani” odlaze sutradan u Ljubljanu na utakmicu kvalifikacija sa Slovencima 10. novembra.

Golman Mirsad Dedić dobio je šansu da debitira na stadionu na kojem brani za svoj klub Sarajevo. U svom stilu, uvijek raspoložen za šalu, već popularni Deda je rekao kako samo veliki golmani dobiju šansu da brane protiv druge reprezentacije na svijetu.

Salihamdižić “razdrmao” Koševo

I spektakl je počeo, Koševo se zatreslo, brza akcija domaćih igrača i mladi Hasan Salihamidžić, otkriće selektora Muzurovića u šestoj minuti pogodio je za 1:0. Bio je to prvi pogodak reprezentacije BiH na domaćem terenu.

Italijani se nisu iznenadili i samo četiri minute kasnije bilo je 1:1 a strijelac je bio Enrico Chiesa. U ravnopravnoj igri sa dosta šansi gledatelji su mogli uživati a nova radost domaćih navijača uslijedila je minutu prije odmora. Brza akcija napadačkog reda okrunjena je novi vodstvom, a mrežu je zatresao Elvir Bolić. Tokom poluvremena stadionom Koševo odjekivala je pjesma domaćih navijača.

Italijanski selektor morao podnijeti ostavku

U nastavku susreta selektor Italijana Arrigo Sacchi uvodi novih pet igrača. Uvjeren u pobjedu, Muzurović ne rizikuje puno, ništa ne mijenja, čuva vodstvo od 2:1 i tek u samom finišu pruža šansu i ostalim igračima da debituju u dresu “Ljiljana”. Nakon velike borbe selektor Muzurović je sa svojim igračima izborio pobjedu iako pred susret nije vjerovao. Novinar je ipak bio u pravu.

Poraz Italijana na Koševu primorao je selektora Arriga Sacchija na ostavku. Jer, malo je ko mogao vjerovati da reprezentacija sa 173. pozicije može pobijediti selekciju koja je bila peta na svijetu u tom trenutku.

Alija Izetbegović: Vidi Juka da nas ne naguraju

Ovom nogometnom spektaklu prisustvovao je predsjedavajući Predsjedništva Alija Izetbegović. Nije mogao odbiti želju predsjednika Saveza Jusufa Pušine da uveliča ovaj susret. Zbog obaveza Alija Izetbegović bio je na Koševu do polovine prvog dijela, zadovoljan ambijentom, ali i rezultatom, na službenom izlazu sa stadiona rekao je svom savjetniku Jusufu Pušini.

“Vidi Juka da nas ovi Talijani puno ne naguraju”, ozbiljan je bio Alija Izetbegović.
Reprezentativci i stručni štab bili su smješteni u hotelu Park, čekajući odlazak u četvrtak, 7. novembra avionom za Ljubljanu. Kasno navečer nakon što je otpratio razočarane Italijane, predsjednik Jusuf Pušina donio je jednu vijest u koju je malo ko povjerovao, doduše rekao je jednom novinaru uz obećanje da se vijest još ne objavljuje.

Poziv iz Brazila za reprezentaciju BiH

Ujutro u Večernjim novinama osvanuo je naslov. Aktuelni svjetski prvak Brazil pozvao je “Ljiljane” da bude gosti u Manausu u Amazoniji, 18. decembra. Brazlici su htjeli da vide koja je to selekcija pobijedila njihove protivnike u finalu Svjetskog prvenstva 1994. u Sjedinjenim Američkim Državama, kojima oni nisu za 120 minuta postigli pogodak. Naravno, poziv je prihvaćen i reprezentacija BiH je jedina u svijetu koja je za manje od dva mjeseca igrala prijateljske susrete sa finalistima Svjetskog prvenstva 1994.

Na FIFA rejting listi na kraju 1996. godine reprezentacija BiH bila je plasirana na 152. mjestu, a Italija je pala na 10. poziciju.

BOSNA I HERCEGOVINA – ITALIJA 2:1 (2:1)

Sarajevo, Olimpijski stadion Koševo.
Gledatelja 40.000. Sudija: Robert Sedlacek (Austrija).
STRIJELCI: 1:0 Hasan Salihamidžić (6’), 1:1 Enrico Chiesa (10’), 2:1 Elvir Bolić (44’).

BOSNA I HERCEGOVINA: Mirsad Dedić, Nermin Šabić (69. Pavo Dadić), Bakir Beširević, Muhamed Konjić (75. Sanjin Pintul), Murat Jašarević, Senad Begić, Vlatko Glavaš, Sead Halilović (62. Sead Kapetanović), Hasan Salihamidžić , Elvir Baljić (60. Vedin Musić), Elvir Bolić (63. Senad Brkić).

Selektor: Fuad Muzurović, treneri Mustafa Hukić i Enver Marić.

ITALIJA: Francesco Toldo (46.Luca Marchegiani), Daniele Carnasciali, Pasquale Padalino, Paolo Maldini, Moreno Torricelli (79. Luigi Apolloni), Gianfranco Zola, Roberto Di Matteo (46. Federico Giunti), Demetrio Albertini, Pierluigi Casiraghi (46. Fabrizio Ravanelli), Enrico Chiesa (46.Marco Simone), Dino Baggio (46. Gainluigi Lentini).

Selektor: Arrigo Sacchi.

ŽUTI KARTONI: Jašarević, Halilović (BiH), Maldini, Toricelli, Albertini (Italija).

(Klix.ba)


BH Reprezentacija

Amerikancu pasoš BiH, igrač Olympiakosa među Zmajevima?

Objavljeno prije

 

Autor

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine na sjednici održanoj krajem juna primilo je u državljanstvo BiH Aleca Jeffreya Petersa.

Riječ je o američkom košarkašu rođenom u Washingtonu. Peters ima 28 godina, visok je 2,06 metara i igra na poziciji krilnog centra. U budućnosti bi mogao nositi dres Zmajeva.

– To je bilo po zahtjevu Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Mirza Teletović je razgovarao s igračem, tada je igrao u Baskoniji, sada je prešao u Olympiakos. Pokrenuli smo proceduru, ali i mi smo saznali za odluku “kroz novine” jer nas niko nije ni obavijestio da je zahtjev uvršten i završen. Čekala se dugo sjednica, pola godine. I mi smo sa stranice Vijeća ministara BiH saznali, ali nismo dobili informaciju kroz pisani trag da je to ustvari odobreno da bismo krenuli dalje u proceduru – rekao je za Faktor generalni sekretar Košarkaškog saveza BiH Amer Čolan.

Petersa su 2017. godine na NBA draftu izabrali Phoenix Sunsi. Potpisao je dvosmjerni ugovor, što znači da je nastupao i u Razvojnoj ligi. U ljeto 2018. prešao je u moskovski CSKA, s kojim je osvojio ruski šampionat, s prosjekom od 6,2 poena po utakmici.

Godinu poslije skrasio se u Anadolu Efesu, gdje je imao prosjek od 4,2 poena po utakmici. U julu 2020. potpisao je za Baskoniju. U prošloj sezoni u Euroligi je bilježio 9,8 poena, 3,8 skokova i 1,3 asistencije po meču. Nedavno je ozvaničio saradnju s grčkim Olympiakosom.

– Igrač je želio i ranije da nastupa, ali nismo uspjeli završiti pasoš. Već smo poslali poruku menadžeru i igraču da je procedura ovdje završena. Ima još jedan korak oko prijave, matičnog broja. Ostaje nam da vidimo šta će sada igrač odlučiti. Puno je prošlo vremena – dodaje Čolan.

U rosteru košarkaške reprezentacije BiH naturalizirani igrač je John Roberson, a “stranci” su još Amar Alibegović i Luka Garza.

– Pitanje je selektora ko mu je potreban u rosteru u datom momentu. Pokušavamo, u proceduri smo da skinemo “zvjezdicu”, odnosno dobijemo status domaćih igrača za Garzu i Alibegovića – govori Čolan podsjetivši još jednom da je FIBA promjenu sportskog državljanstva odobrila Karlu Matkoviću mimo svih pravila.

– I mi očekujemo da ćemo u narednom periodu barem za nekog od njih dvojice da skinemo zvjezdicu i da ih imamo kao domaće igrače – zaključio je prvi operativac KSBiH.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Amerikanac dobio bh. državljanstvo, hoće li igrati za Zmajeve?!

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: EUROLEAGUE.NET

Američki košarkaš Alec Peters dobio je državljanstvo Bosne i Hercegovine, piše Faktor.ba.

Amerikanac koji je trenutno član Olympiakosa, dobio je državljanstvo naše zemlje, što znači da bi u budućnosti mogao nastupati za bh. reprezentaciju.

“To je bilo po zahtjevu Košarkaškog saveza Bosne i Hercegovine. Mirza Teletović je razgovarao s igračem, tada je igrao u Baskoniji, sada je prešao u Olympiakos.

Pokrenuli smo proceduru, ali i mi smo saznali za odluku ‘kroz novine’ jer nas niko nije ni obavijestio da je zahtjev uvršten i završen. Čekala se dugo sjednica, pola godine.

I mi smo sa stranice Vijeća ministara BiH saznali, ali nismo dobili informaciju kroz pisani trag da je to ustvari odobreno da bismo krenuli dalje u proceduru” – istakao je Amer Čolan, generalni sekretar KS BiH.

Alec Peters ima 27 godina, igra na poziciji centra, a u svojoj košarkaškoj karijeri prije ekipe iz Pireja nastupao je za Baskoniju, Efes, Phoenix i njihovu filijalu.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Petev pronašao novog “Zmaja”?

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: NS/FS BiH

Selektor BiH Ivaylo Petev, uskoro bi u reprezentaciju BiH mogao určiti poziv debitantu.

Kako prenose bugarski mediji, selektor BiH u narednom periodu pratit će nastupe Hidajeta Hankića, golmana Botev Plovdiva.

Ovaj 28-godišnji golman ponikao je u Austriji, a posljednju sezonu branio je u Botev Plovdivu, sa kojim ga sada čeka nastup u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu…


Nastavi čitati

NAJČITANIJE