PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Stolac je čaršija koja je kroz historiju imala sportski šmek, a takva je situacija danas. Iako nedostatak dvorane predstavlja ozbiljan problem za većinu loptšakih sportova, stolački entuzijasti čine sve napore da klubovi budu aktivni, a da što više djece bude uključeno u rad.

Rukomet, fudbal, karate, odbojka, a tu je svoje mjesto pronašla i košarka. Aktivan je KK Iskra Bregava, koji trenutno igra A2 ligu.

Daleko od nekog ozbiljnijeg rezultata, Iskra je klub koji se još uvijek traži i ne treba sumnjati da bi Stolac u budućnosti mogao imati klub i u još jednom rangu više.

Jedan od najiskusnijih u timu je 26-godišnji Luka Džakula, koji je u intervju za Sportske.ba opisao cijelu situaciju u KK Iskra i generalno košarci na ovom području naše države.

“Košarkom sam se krenuo baviti poprilično kasno, sa 13 godina. Prvi poziv na košarkaški trening dobio sam od tadašnjeg trenera Iskre – Muamera Sefe. Njegov rad i posvećenost košarci me oduševila i zavolio sam dolaziti na treninge i uopće taj sport”, opisao je Džakula svoje košarkaške početke.

Iskra nije imala prvi tim, ali sada se hvata određeni ritam.

“Nakon 4-5 godina pauze od košarke vratio sam se igrati za seniore Iskre. Ostali momci su također nakon završetka srednje škole i izlaska iz juniorske košarke jednostavno prestali igrati, jer u gradu nije postojao prvi tim. Da vam pravo kažem još uvijek se tražimo, hvatamo neki ritam.”

Hercegovina je bogata košarkaškim talentima, međutim novac diktira mnoge stvari.

“Mislim da to može puno bolje, samo kad bi se klubovi krenuli oslanjati na domaće igrače. Previše se novac uvukao u sport za jednu regiju koja je oduvijek imala odličnih igrača, npr. Dalipagića kojeg se ne sjećam iovih novijih poput Bojana Bogdanovića i Mirze Teletovića.”

Dvorana je bolna tačka Stoca i jedan od razloga zašto je interes publike mizeran.

“Iskreno ću sada reći da nam to i ne predstavlja neki problem, dvorana ja prazna, takav je grad. Svi plaču za boljim, a ne podržavamo ni ono što imamo. Malo je tužno igrati domaće utakmice pred deset ljudi i onda očekivati da cemo napuniti dvoranu od 1000 ili 2000 ljudi. Kad se u gradu sport bude volio i trenirao kao nekad možemo očekivati i podršku za izgradnju dvorane.”

Reprezentacija BiH zaslužuje redovno učešće na Eurobasketu, ističe Džakula.

“Opet se vraćam na ono što sam rekao u jednom od prošlih pitanja. Slab skauting i odnos prema djeci dovodi do toga da nam talentirani igrači odlaze igrati za druge reprezentacije. Mislim da bi trebao dobar trener koji će to sve posloziti, malo je ružno gledati jednu BiH koja ima super igračae protiv Estonije ili Bugarske, umjesto da se guramo na Eurobasketu sa jednim Špancima ili Francuzima.”

Luka ima i sportskog uzora.

“Na jednom intervju za FTV sam izjavio da mi je Toni Kukoč uzor samo zato jer mi je prvi pao na pamet. Kako sam se kasno krenuo baviti tako sam i NBA površno poznavao, sa neke mi je igrice ostalo Carmelo Anthony, pa eto do dan danas.”

Vratili smo se na Iskru. Stolac bi mogao u budućnosti imati lijepu košarkašku priču.

“Nadam se da će se u budućnosti otvoriti uz kvalitetan rad sa omladinskom školom prostora za napad na A1 ligu, pa možda i Premier Ligu ko zna. Najbolji dokaz za to je Promo Donji Vakuf.”

Za kraj, Luka je imao i poruku za mlade sportiste.

“Poruka za mlade. Trenirajte, budite uporni, nemojte da vas zavaraju da samo uspjevaju oni koji imaju nekoga ili po naški štelu. Talenat je 10%, rad, predanost i ljubav prema sportu ostalo.”

PODIJELI