PODIJELI

Dvije godine, četiri prijelazna roka i u svakom je tema – Edin Džeko.

Inter kao neizbježba destinacija bosanskog Dijamanta. Jer Džeku su Nerazzuri uvijek cijenili. Džeko i Inter obećali su jedni drugima u proljeće 2019. godine. Ali ako je u to vrijeme bilo nešto sigurno, bila je želja Intera da se snažno kladi na njega za novi ciklus, sa trenerom Spallettijem ili bez njega. Kada su se službeno razišli Mauro Icardi i Inter, prvi pik kluba bio je upravo Dzeko, kojeg bi Spalletti rado prihvatio nakon iskustva u Romi.

Želio ga i u Londonu

Priča je tu stala, Luciano Spalleti je napustio klub, a umjesto njega je stigao čovjek koji je s jednakom čežnjom uzdisao za Edinom – Antonio Conte.

Na njegovom popisu za želja koji je predstavio klubu, Džekino ime bilo među onima s podvučenim crvenim kao prioritet.

Poštovanje i želja za zajedničkim radom nikada nisu nedostajali, ali Džeko i Conte nikada nisu uspjeli svoj projekt primijeniti u praksi.

Antonio je oduševljen su Edinovima igračkim osobinama. Još kao trener Chelseaja probao ga dovesti nudeći 50 miliona eura za Džeku i Emersona Palemierija.

Dogovor nije postignut. Ali, divljenje prema igraču nikada nije jenjavalo, toliko da je odmah postalo aktuelno od dana njegovog slijetanja u Inter. Conte je zapravo sanjao o napadu s dva fizički jaka napadača i s velikim međunarodnim iskustvom. Svršeni miks u trenerovim mislima bio je dvojac Lukaku – Džeko.

Lov na titulu

Ideja je bila jednostavna: iskoristite Džekovu sposobnost u igri kojom bi učinio boljim i ubojitim belgijskog reprezrntativca. Jer na kraju krajeva, Edin je uvijek bio netipičan napadač, istinska devetka sposobna da nosi ulogu finišera, ali i dodavača i koji bi svoje suigrače slao na gol s istom lakoćom s kojom se zna osloboditi u blizini i šutirati na vrata.

Džeko je čekao Inter veći dio ljeta 2019. pričajući javno kako bi ubrzao prodaju. Edin je još imao godinu dana ugovora, ali smatrao je da je njegovom boravku u Rimu došao kraj. S Interom je već postojao načelni dogovor, ali dva kluba nikada nisu napravila završni dogovor

Na kraju je Džeko obnovio ugovor sa klubom iz Rima, sretnom oazom za njega i porodicu. Danas se mnogo toga promijenilo, ali ne i poštovanje Intera i Contea prema Bosancu. Džeko je savršen profil napadača za Interov lov na Scudetto.

(S. M. Sportske.ba)

PODIJELI