PODIJELI

Jedan od najboljih fudbalera u historiji naše zemlje, i kapiten naše reprezentacije Edin Džeko je gostovao u emisiji Sky Sportsa, gdje je ekskluzivno govorio o početku svoje karijere, kako je počeo trenirati u Željezničaru, te o uticaju Amara Osima na njegovu karijeru:

 

”Nakon što je rat završio, otac me odveo na školski teren gdje sam počeo trenirati, a prvi klub u kojem sam počeo igrati je bio FK Željezničar. Niste mogli trenirati vani jer su svi tereni bili uništeni, pa je moj prvi trening bio u školi”, rekao je Džeko.

 

 

Amar Osim je bio čovjek koji je jedan od najzaslužnijih što je naš reprezentativac zaigrao za prvi tim sarajevskih Plavih, a evo šta je trener Željezničara rekao na ovu temu:

”Znao sam za njega jer sam igrao za prvi tim nakon što sam se vratio iz inostranstva. Svi su govorili o mladom momku koji je bio veoma visok, ali koji je bio sposoban da postiže veliki broj golova. Ja sam igrao za prvi tim i otišao sam da pogledam utakmice omladinskih kategorija gdje Edin igrao, a nekoliko godina kasnije sam postao trener prvog tima. Edin je tad imao dovoljno godina da igra sa nama, te sam ga prebacio u prvi tim kao 17-godišnjaka. U to vrijeme nije bilo učestalo da 17-godišnjak bude u prvom timu, no pratio sam ga četiri-pet godina tako da sam znao da iako mu je falilo 15-20 kilograma, imao je kvalitete da se takmiči sa njima. Imali smo veoma jak tim u to vrijeme, no bilo kako bilo, on je bio dovoljno dobar da se takmiči sa njima.” rekao je Osim.

 

Edin Džeko je za kraj opisao situaciju sa prve utakmice koju je odigrao za Željezničar:

”Prvi put kada me Osim pozvao na utakmicu je bilo nevjerovatno iskustvo. U tim momentima jedina stvar o kojoj razmišljate je igranje za prvi tim. To je za mene bio kraj svijeta”, rekao je Džeko i dodao:

”Igrali smo čini mi se protiv Žepča i gubili smo 2:1. Osim mi je rekao, uđi, postigni dva gola i izađi. Pogledao sam ga u čudu i pitao ga moram li to stvarno učiniti. Nažalost, izgubili smo, ali to je ostala itekako zanimljiva situacija.”

PODIJELI