PODIJELI

PIŠE: Nedim Selimović

Svojevremeno je španski kolumnista Santi Nolla, da bi iskazao svu genijalnost Lionela Messija, u listu El Mundo Deportiva, stavio naslov Lionel Messi, a u prostoru predviđenom za tekst u novinama pisalo je tek sobran las palabras, što bi u prevodu na bosanski jezik značilo “riječi nisu potrebne”.

Kako je Messi godinama svojim genijalnim fudbalskim talentom oduševljavao novinare iz španskih medija naklonjenih Barceloni, tako Edin Džeko već više od jedno desetljeće oduševljava bh. navijače svojim sjajnim igrama u dresu reprezentacije BiH.

Džeko je protiv Francuske zabio svoj jubilarni 60. gol u reprezentaciji. Koliko se Džeko nazabijao u dresu “Zmajeva”, dobar ilustrativan primjer je da niko u regionu nije bio ni blizu toj cifri do koje je došao Džeko. Hrvatska je svojevremeno imala Davora Šukera, ali on je stao na 45, Srbija Savu Miloševića, Slovenci Zlatka Zahoviča, Crnogorci Mirka Vučinića ili Stevana Jovetića… Međutim, niko nije u reprezentativnom fudbalu zablistao više od Edina Džeke, zbog čega, ne samo da je najbolji igrač reprezentacije BiH u njenoj historiji, već i jedan od najboljih igrača sa prostora, za koji mnogi vole reći, bivše ey Ju.

Već godinama novinari postavljaju pitanja Edinu Džeki o planovima u reprezentaciji, znajući da se bliži dan kada će jednom zauvijek otići u legende koje su nosile dres sa grbom BiH. No, Džeko, iako na plećima ima 35, još dugo vremena može, a to njegova i fizička sprema pokazuje, nositi reprezentaciju BiH, ali i klubove u kojima bude igrao.

Niti jedan igrač iz regiona nije zabio više golova od Edina Džeke u ligama petice, postao je prvi igrač koji je stigao do brojke od 50 + golova u nacionalnim prvenstvima top pet liga. U TOP 10 je strijelaca 21. vijeka. I gdje god da je igrao – ostavio je dubok trag.

Što bi Santi Nolla napisao, možda riječi i nisu potrebne….

PODIJELI