PODIJELI

Razgovarao: Sinan Sinanović

U potragu za najboljim igračima, koji će 26. nadamo se i 31.marta, kroz utakmice baraža tražiti put do EP, krenuli su svi članovi stručnog štaba reprezentacije. Naravno po nalogu “saveznog kapitena” Dušana Bajevića. Selektorima najviše glavobolje zadaje zadnja linija. Ofanzivnije dobro stojimo. Najviše radi kolosa Edina Džeke i Miralema Pjanića. Ako se oporave Rade Krunić i Senad Lulić, “Princ” može mirno spavati.

Slatke brige “zadaju” mu ofanzivci iz Džekine sjene. U Seriji B u vrhunskoj je formi Milan Đurić. Razigrani i raspucani su “Švicarci” Ermedin Demirović i Aldin Turkeš u prvoj i drugoj švicarskoj diviziji. Turkeš je prvo ime Lausanne i najbolji strijelac lige. U Mađarskoj briljira Armin Hodźić, trenutno prvi strijelac lige.

Robusni napadač Salernitane Milan Đurić vodi svoj tim ka play offu i plasmanu u Seriu A. To je kao dvadesetak golova u nekoj drugoj ligi. Milan je miljenik bh.navijača. Bez mrlje u karijeri, igrom i ponašanjem izborio se za status reprezentativca. Najveći autoritet među igračima i ujedno kapiten ekipe Edin Džeko, stručnom je štabu hvalio Milana Đurića, koji je tom gestom još jednom pokazao koliko mu je stalo da reprezentaciju kao kapiten odvede na Evropsko prvenstvo.

Milan je rado pristao na intervju za Sportske.ba. bez naglašene želje da svojim golovima daje posebnu važnost. Lični uspjeh pripisuje kolektivu. Dječački se raduje podršci navijača i mogućem povratku među “Zmajeve”. Profesionalac, kojem su porodica i nogomet najvažnije stvari u životu. Uživa gledajući kako odrastaju semdogodišnja djevojčica Alice i dvogodišnji sin Kristian, njegovi vjerni navijači. Vrati li se u reprezentaciju, što je izvjesno, na tribine Bilinog polja eto i djeda Petra i bake Ruže. Koji su sretni kada imaju priliki uživo gledati unuka na domaćem terenu. A on još sretniji.

Milane, u velikoj si formi…

– Ove sezone sve ide dobro. Najvažnije su dobre pripreme, nisam imao povrede. Za mene je to najvažnije. Kada ekipa ima kvalitet možeš i da zabiješ. Dobro smo igrali, pobjeđivali smo, tad je lakše i zabiti.

Kakve su ambicije kluba u ovoj sezoni?

– Ambicije su da igramo play off i da idemo u Seriu A. Blizu smo pokušat ćemo da uhvatimo drugu poziciju, ali play off je najrealniji.

Imaš li neki cilj koji želiš dostići sa postignutim pogocima?

– Idem od utakmice do utakmice. Kada ne zabijaš teško je, ali kada ti ide kako treba sve je lakše. Najvažnije je da se pobijedi.

Kakva je tvoja situacija u klubu. Do kada ostaješ?

– Platili su me dosta para. Imam još dvije i po godine ugovora. Mislim da ću ovdje ostati, ovdje mi je dobro, dobar mi je klub i ne treba mi ništa više. Plasman u Seriu “A” bi bio super. Trudit ćemo se, ima dosta ekipa, igrat ćemo do zadnje utakmice.

Sa ove distance gledišta, da li je odlazak u Bristol City bio greška?

– Kada sam otišao tamo počeo sam igrati, ali sam imao povredu i tri operacije. Uvijek je bila ista povreda, nisam mogao igrati dvije-tri utakmice u kontinuitetu. Na kraju sam se vratio u Italiju. Želio sam da i dalje igram i budem profesionalac. Vratio bih se u Englesku da imam ponovo priliku. Sviđa mi se, samo su povrede bile prepreka…

Povrede su te udaljile i od reprezentacije, ali sada si se vratio. Nadaš li se pozivu?

– Kada sam otišao u Bristol bio sam sa Bažadarevićem u kontaktu. Bio sam povrijeđen, nisam mogao igrati. Imao sam dvije godine povrede, što je bilo loše za moju karijeru. Sada se se vratio, to će selektor da vidi. Bio bih sretan da se vratim. Dvije vrlo važne utakmice su tu.

Džeko je o vama pohvalno govorio stručnom štabu…

– Kada Džeko, jedan takav igrač, koji pokazuje koliko je dobar svake godine, kaže nešto tako, onda mogu biti sretan. Kada sam bio u reprezentaciji, iskoristio sam svoje prilike.Ponašao sam se kako treba, to je najvažnije.

Kako gledaš na borbu za titulu u Seriji “A”?

– Sviđa mi se Inter, njihov trener, koji ima iskustvo. Neće Juventusu biti lako. Moj su favorit, ali bit će im teško osvojiti….

Je li vrijeme Pjaniću da ide iz Juventusa?

– To ne znam šta bih rekao. Juve je u TOP četiri kluba na svijetu. Na njemu je da odluči. To je najbolja ekipa u Italiji, igra na top nivou i može igrati dugo tu.

Milan sa Ibrahimovićem?

– Kada je on stigao, Milan je počeo da igra dobro. Ima veliko iskustvo, pravi je profesionalac, ima 38 godina i radi nevjerovatne stvari na terenu.

PODIJELI