PODIJELI

Robert Prosinečki je u formi. Nakon iscrpne Lige nacija, koju su “Zmajevi” trijumfalno završili selektor je završio na operacijskom stolu. Dok se u “bijelo-plavoj” kući NSBiH presijecala vrpca Prosinečki je bio na operacijskom stolu. Jedna, druga, treća operacija i selektor je dotjerao liniju. Skoro kao za igračkih dana, kada se vratio u Croatiu.

Prosinečki je u ekskluzivnom intervju za Sportske, s Krka, jednog od naljepših otoka u Evropi, govorio o predstojećim akcijama reprezentacije, o potencijalnim kanditatima za utakmice s Lihtenštajnon i Armenijom…

Selektore kako provodite odmor?

– Evo na Krku sam odmaram. U Sarajevu dolazim 18. augusta, a press je 19. augusta. Tu ću biti dva-tri dana.

Selektor prati igrače, a posebno ga raduje što je Bešić pronašao klub.

– Vidjet ću sve. Neki igrači su otišli na bolje. Vidjet ćemo šta je sa Bešićem, vidim da je u Sheffieldu, bitno je da igra. Dulja je u Francuskoj. Čekamo šta će biti sa Džekom. Manje-više zna se koji će igrači biti na spisku.

Zukanović i Sarić su u Saudijskoj Arabiji, ali selektor računa na njih.

– Ostaju naravno. Oni su otišli u najveći klub u Saudijskoj Arabiji. Sarić je bio u Koreji pa smo ga zvali, to neće biti problem.

Neki igrači sjajnim partijama kucaju na vrata reprezentacije, među njima je i Zvonimir Kožulj, član poljskog Pogona.

– A svi igraju dobro. Evo može li igrati Kožulj u reprezentacii, ajde ti meni reci? Ja ga znam iz Hajduka. Meni ne znači to što on može biti u grupi među 23. Koji igrač nama može napraviti prevagu? Ne vidim neku kvalitetu u datom trenutku. Možeš dovesti 35 igrača, a da li je to pomak za reprezentaciju. Zvat ćemo neke nove, mlade, koji nisu bili tu, koji su zaslužili poziv, ali zna se koji 15, 16 igrača tu igraju.

“Žutog” ne brine slaba forma Amera Gojaka.

Gojak nije u najboljoj formi. Ali, Gojak je tu. To se ne dešava samo Gojaku, nego i ostalim igračima. On je potencijal i budućnost. bh fudbala.

Zakarić je pod upitnikom.

– Otišao je iz Partizana. Ne znam šta će biti. Vidjet ćemo. Ne znam ni gdje je sad. Meni je bitno da su svi zdravi i da daju 100%.

Selektor je pratio utakmice Srarjeva i Zrinjskog u Evropi i dao komentar na potencijalne reprezentativce iz dva pomenuta kluba.

– Gledao sam sve utakmice u Evropi. Irfan Hadžić nije loš, ali vidjet ćemo sve. Mora se igrati i kad Džeko ode. Ne znam jel to ta zamjena. Žao mi je ovog Koljića, zbog povrede, bio je tu, daje puno golova u klubovima, izgleda moćno.

Selektor Prosinečki je na kraju razgovora i uputio čestitke povodom nastupajućeg Kurban-bajrama.

– Želim sve najbolje povodom Bajrama. Radio sam u Azerbejdžanu, znam kako ide to, kakvi su običaji.

(R.S./Sportske.ba)

PODIJELI