PODIJELI

– Bosna i Hercegovina zaslužuje da ima svoj nacionalni stadion-, izjavio je u ekskluzivnom intervjuu za Sportske.ba Azmir Husić, sportski radnik, američki biznismen i veliki navijač bh.reprezentacije.

Husić je, kao i uvjek otvoreno govorio svojim planovima, o ambicijama Tuzla Citya, najavio još atraktivnija pojačanja, objasnio zašto je Tuzla jedan od najorganiziranijih klubova u BiH.

Husića smo dobili kada se vraćao sa zasjedanja parlamenta Federacije BiH. Nakon pobjede na političkoj sceni Husić je spreman kandidirati se za predstojeće nogometne izbore i tako na najbolji način predstavljati “bazu”, odnosno klubove s Tuzlanskog kantona, ali i svesrdno raditi za dobrobit nogometa na svim njenim prostorima. Za razliku od većine sadašnjih članova nogometne vlade, koji se bore za paušal, dnevnice i putovanja, biznismen iz Podrinja želi raditi besplatno na popularizaciji bh.nogometa. Projekt Tuzla City na najbolji način potvrđuje kako se od kantonalnog kluba može napraviti jedan od najstabilnijih premijerligaša.

Šta očekujete. Je li Evropa cilj?

– Nama se Evropa kao cilj pokazala. Tabela pokazuje da smo neko ko ima šansu i mi ćemo je pokušati da iskoristimo.

Je li Tuzla City jači ili slabiji u odnosu na jesenji dio?
– Doveli smo određeni broj igrača koji će sigurno praviti razliku na terenu u odnosu na one koji su otišli. Ulazimo jači nego u prvom dijelu.

U stručnom štabu imate tri reprezentativca..

– To je naša obaveza u planu i startegiju da promovišemo naše igrače i ponosni smo na to. To su bili momci koji su istinski branili boje države i drago mi je da smo broj jedan po tom pitanju.

Da li imate zvučna imena na spisku pojačanja?

-Sve ima svoje. Sa nekima smo bili u pregovorima. Nema nekih imena specijalno, ostaje na struci. Oni predlažu. Ja sam tu da se sa sportskim direktorom uključim u pregovore. Sad za sad nemamo nekih najava niti želja.

Udruženje premijerligaša. Treba li nam to ili ne?

– Olako shvatamo poziciju i obaveze Udruženja. Podržavamo to kao i većina, mi prihvatamo taj dio. Međutim, to ima i odogovornost. Treba dobro izvagati šta je obaveza tog udruženja, koliko ono može donijeti boljitku fudbala , odnosno promjene. Ako mogu, zašto ne. Treba to malo posložiti. Bude li to za bolji fudbal, mi smo za to

Hoće li Azmir biti kandidat na izborima u Savezu

-Ako prepozna Kantonalni savez da bi mogao biti čovjek u državnom savezu koji bi se borio za bolji tretman klubova i fudbal sa našeg kantona… Ako budu prepoznali da sam ja taj koji bi donio promjene, rado ću to prihvatiti.

Sa lakoćom dobijate licence…

– Mi nemamo nikakvih dugova, nemamo tužbi. Kako dobijamo informacije od generalnog direktora, mi smo primjer na sastanku klubova sa Savezom jer ulazimo u sezonu, a da imamo sve obaveze izmirene.

Je li bilo pomaka za stadion…

– Poslali smo Gradu jednu molbu za dodjelu lokacije za građenje stadiona i dobili smo negativan odgovor. Sad ćemo ponovo pokušati da zajedno tražimo rješenje. Nadam se da će shvatiti da Tuzla City može biti veliki brend grada, da ga može predstavljati u pravom smislu. Pokušat ćemo to da riješimo i nadamo se pozitivnom rješenju. Želimo izgraditi dostojan dom da ga se ne stidimo.

Koliko bi koštao jedan takav stadion?

– Sve to zavisi… Spominju se milionske cifre, rekao sam to ranije, da naša država, kantoni i općine nemaju novca. Ono što imaju je zemlja, to barem mogu dati, povlaštena rješenja kod dozvola. Prvi put ću vam otkriti plan na kojem radim. Mi radimo, grupa ljudi se zauzela da ponudimo i Savezu i državi jedan plan nacionalnog stadiona gdje će biti ponuđen na tri-četiri lokacije grada da se takav stadion sagradi, a da Savez i državu ne košta ništa. Ko je spreman takvo nešto odbiti? Bit će ponuđeno Sarajevo,Mostaru, Tuzli i Banjoj Luci. Onaj grad koji bude dao najbolje uslove za takav jedan stadion, mi ćemo to realizovati u tom gradu. Sve što je potrebno je dobro volja. Ko bude dao takve uslove, mi ćemo u tom gradu sagraditi takav stadion. Ponavljam, to neće koštati ni državu ni Savez. Dobit će ga na poklon od svog naroda. Bit ćemo na raspolaganju, projekat se privodi kraju. Radimo na ovome četiri mjeseca, neke reprezentativce smo pitali o tome koji su se pozitivno izjasnili.

PODIJELI