Connect with us

BH Reprezentacija

Savez se razilazi sa Prosinečkim, evo ko je novi selektor

Objavljeno prije

,

 

Našem portalu je potvrđeno da je u toku vanredna sjednica Izvršnog odbora NSBiH. Sa samo jednom tačkom dnevnog reda; status selektora BiH.

Raspoloženje čelnika saveza je da se sa Prosinečkim sporazumno raziđu. Ma, šta to značilo. Savez je spreman, po scenariju, koji je primjenjen kada je Safetu Sušiću prekinut ugovor, isplatiti dio ugovornih plaća Prosinečkom i njegvim saradnicima.

Savez se želi džentlmenski razići s Prosinečkim, kojeg su “primorali” da povuče ostavku, koju je dao nakon blamaže u Armeniji. Premda je Prosinečki spreman odraditi ugovor, koji mu važi do kraja kvalifikacija, u NSBiH ne misle tako. Oni žele “šok terapijom” u preostale dvije utakmice s Italijom i Lihtenštajnom probuditi reprezentaciju i pripremiti je za završnicu Lige nacija.

U NSBiH barataju s tri varijante. Jedna je da A tim preuzme Vinko Marinović s pomoćnicima koje mu Savez dodijeli. Druga opcija je Zlatan Nalić, favorit “fejzbuk navijača i društvenih mreža”, a treća je povratak, po mnogima, najuspješnijeg selektora BiH.

U NSBiH razmišljaju da vrate Safeta Sušića, jedinog selektora koji je BiH odveo na Svjetsko prvenstvo.

Koja će opcija biti znat će se danas ili najkasnije za sedam dana. Kada se moraju poslati pozivi za dvije predstojeće utakmice. Pozive će napisati novi selektor ili neko iz NSBiH.

(Sportske.ba)


BH Reprezentacija

Bosansko fudbalsko sijelo u Kuvajtu

Objavljeno prije

 

Autor

U Kuvajtu, hiljadama kilometara od Sarajeva spontano je ogranizirano “bosansko sijelo” trenera.

Istina, nisu svi Bosanci, za “sinijom” se okupila bivša “Juga”.

Asmir Somun, jedan od najboljih trenera specijalista, pozvao je na večeru kolege i prijatelje iz Makedonije, Slovenije, Srbije…

Povod svečan. Nešto najbolje što se može desiti.

“Okupili smo se na moj poziv, jer sam saznao da ću dobiti sina. Organizovali smo večeru i druženje.

Došli su: Jugoslav Trenchovski iz Makedonije, trener Al Arabi U-21 ekipe, zatim Zoltan Dognar iz Srbije, trener golmana u Jahra SC, pa Sandi Sejdinovski iz Slovenije, glavni tener u Jahra SC. Došao je i Narsej Mubi, asistent trener u Jahra SC. Naravno i naši Rusmir Cviko, Dino Prljača, Elvis Karić- kaže sretan Asmir Somun, koji uživa zapažen rejting u Kuvajtu.

Zanimanje za bh. trenere dodatno je poraslo dolaskom Rusmira Cvike, doskorašnjeg trenera bh. reprezentacije u Al Arabi.

Cviko je zaredao s odličnim rezultatima u prvenstvu i Kupu. Preuzeo je “rashodovanu” ekipu i za kratko vrijeme doveo u poziciju da se bori za naslov.

Cviko je za asistente angažirao iskusnog Dinu Prljaču i Elvisa Karića. Prljača je godinama radio na raznim pozicijama, kao trener golmana, potom trener asistent, pa kao glavni trener i sportski direktor, što ga čini kompletnim. Karić je nekada bio jedan od najboljih golmana u BiH, što je potvrdio i kao trener specijalista radeći u Želji.

Cviko se još jednom pokazao kao vrlo kolegijalan i zahvalan. Radeći u Kini u svoj “stožer” je uzeo Đelaludina Muharemovića, Šarića, Hidića i Seferovića. Kamo sreće da i drugi, pogotovo iskusniji stručnjaci, koji godinama rade vani, angažiraju trenere iz BiH.

(E.R )


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Juniorke BiH saznale protivnike u kvalifikacijama za EURO

Objavljeno prije

 

Autor

Nakon kadetkinja, danas su i juniorske reprezentativke Bosne i Hercegovine saznale imena protivnika u kvalifikacijama za EURO 2023.

U sjedištu UEFA u Nyonu održan je žrijeb, a ženska U-19 reprezentacija BiH će u grupi A6 za protivnike imati selekcije Austrije, Italije i Grčke.

Kvalifikacioni turnir je na programu od 5. do 11. aprila 2023. godine u Italiji.


Nastavi čitati

BH Reprezentacija

Kadetkinje BIH uoči žrijeba dobile priznanje UEFA-e, a potom saznale i protivnike u kvalifikacijama

Objavljeno prije

 

Autor

FOTO: UEFA

U sjedištu UEFA u Nyonu danas je održan žrijeb druge runde kvalifikacija za EURO 2023. za kadetkinje.

Prije početka žrijeba našoj selekciji je uručena nagrada za fair-play za nastup na Evropskom prvenstvu koje je ove godine održano u Bosni i Hercegovini.

Priznanje je u ime naše selekcije primila kadetska reprezentativka Nina Brnić koja je na žrijebu izvlačila kuglice.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine smještena je u grupu B2 sa selekcijama Kazahstana, Azerbejdžana i Crne Gore.

Kvalifikacioni turnir će biti održan u našoj zemlji od 22. do 28. marta 2023. godine.


Nastavi čitati

NAJČITANIJE