PODIJELI

Ekipa Tuzla Cityja u subotu će biti gost Slobodi u okviru Premijer lige BiH. Za Elvira Baljića bit će to prvi tuzlanski derbi. Susret sa Slobodom za njegovu ekipu dolazi nakon pobjede nad Čelikom, a u ovom trenutku najveći problem Baljiću su povrijeđeni igrači.

“Prošlu utakmicu smo imali dosta povrijeđenih. Par njih se vratilo. Nadam se da će biti spremni za ovu utakmicu. Derbi je u pitanju, možda sa nekom većom dozom motivacije, ali najvažnije je da sve prođe korektno i sportski. Nadam se da ćemo ostvariti dobar rezultat”, komentarisao je za “Sportske.ba” Elvir Baljić.

Ipak, jasno je da neće svi biti spremni za utakmicu sa Slobodom, a o imenima Baljić u ovom trenutku nije mogao govoriti.

“Što se tiče povreda, ne znam ništa stoposto. Neki su radili trening, ne mogu vam reći tačno ko će izostati. Tek sutra ću znati ko neće moći”, govori on.

Potom je govorio i o Slobodi.

“Sve ekipe su tu negdje. Odlučuju neke nijanse. Sarajevo, Željo i Zrinjski se izdvajaju. Slobodu respektujemo. To je veliki klub. Možda imaju neke probleme kao što sam čuo, ali to nas ne zanima. Kvalitetna su ekipa, derbi se igra u drugačijoj motivaciji. Vjerovatno će i oni biti motivisani jer su prvu utakmicu izgubili, pa će imati dodatni motiv. Pokušat ćemo maksimalno ozbiljno izaći na tu utakmicu”.

Aktere tuzlanskog derbija čekat će i težak teren.

“Hendikep će biti teren. Pada kiša, a prošle sedmice nije bilo kiše, pa je bio težak teren. To će biti nesreća za obje ekipe što se neće moći igrati lijepo. Mislim da će se obje ekipe boriti, dati svoj maksimum”, smatra Baljić.

Reprezentacija je morala na Euro

Sa Elvirom Baljićem razgovarali smo i o reprezentaciji BiH. Komentarisao je i smjenu Roberta Prosinečkog.

“Kada su rezultati slabi, prvi koji ide je trener. On je taj koji uzima maksimalnu odgovornost. Liga nacija je protekla dobro, u kvalifikacijama je to bilo loše. Imali smo grupu gdje smo trebali se plasirati. Realno, nikada slabija Grčka, Finska koju smo trebali dobiti obje utakmice, ne kažem da su loša reprezentacija, ali mislim da smo mogli biti drugi. Ima taj baraž. Da li je smjena u ovom trenutku dobra ili nije, to Savez najbolje zna. Moje lično mišljenje je da se čak i moglo nastaviti sa Prosinečkim da se završi do kraja”, rekao je Baljić.

Kao mogući nasljednik spominje se Safet Sušić, sa kojim je Elvir Baljić sarađivao u reprezentaciji kada je BiH otišla na Svjetsko prvenstvo.

“Ne znam šta Pape misli i kakvo razmišljanje ima. Očito je da smo napravili zajedno taj veliki uspjeh u historiji reprezentacije. Naravno da Sušić zaslužuje da bude selektor. Vidjet ćemo hoće li dobiti ponudu ili neće. Treba nam neko iskusan, ko ima veliko iskustvo”, zaključio je Elvir Baljić u razgovoru za “Sportske.ba”.

(Nedim Selimović/Sportske.ba)

PODIJELI