PODIJELI

Razgovarao: Haris Zilić

Korona se dosta odrazila na sportiste, njihove aktivnosti, takmičenja, pa i treninge. Sportisti su pronalazili razne načine da održe formu, da što bolje iskoriste vrijeme pandemije koronavirusa.

Dugogodišnja reprezentativka BiH u karateu, malda Bišćanka, Ema Felić (22), također je osjetila posljedice korone, ali učinila je sve da održava formu. Ema je srebrena bila na Mediteranskim igrama u Antaliji, a posljednji zapažen rezultat je treće mjesto na prvenstvu BiH u konkurenciji seniorki.

Teško je bez takmičenja, ali trenutna situacija se morala prihvatiti.

“Veoma sam teško prihvatila izolaciju i svu ovu priču sa koronom, jer do tad se sa ovako nečim nisam susretala. Inače sam osoba koja je stalno u hodu, mnogo obaveza da mi je 24 sata malo. I onda odjednom bum, sve stalno i nalazimo se u 4 zida. Trebalo je dugo da se naviknem na takav život”, rekla je Ema na početku razgovora za Sportske.ba.

Kućni treninzi uz Amru Džeku.

“Održavala sam treninge u kući, sama za sebe, ponekad sam pratila Amru Džeko koja je često vodila preko instagrama uživo treninge, pa sam skupa s njom radila, odlazila sam u šetnju po 10,11 km, jednostavno nisam htjela biti zatvorena i beskorisna. Djeca koju treniram također su imali online treninge preko zooma, tako da su svi bili aktivni.”

Korona je dosta poremetila život profesionalnog sportiste, posebno jer je ovo trebala biti i olimpijska godina.

“Na život sportiste je ovo veoma puno utjecalo, jer smo mi uvijek u pokretu i u obavezama. Kada pričam o svom sportu karateu, mi smo svaki vikend dok nije došla korona bili na putu negdje, takmičenja, treninzi i ostalo. Pogotovo što su trebala biti velika i značajna takmičenja u ovom periodu, pored toga i Olimpijske igre, gdje je trebao biti i karate po prvi put. To nam je onako najbolnije. Mnogo vremena je prošlo, nadamo se da ćemo od septembra moći ponovno izaći na borilište. Pa ćemo vidjeti kakvi su nam planovi za dalje.”

Ema planira nastaviti sa karateom, ali van granica BiH.

“Što se tiče planova u daljoj karijeri, pa definitivno ostajem ovdje takmičiti se do polovine 2021. , nakon toga odlazim iz BiH. U karateu svakako ostajem, a da li ću se i dalje takmičiti to još ne znam.”

Pored karatea, Ema Felić je započela još jednu pozitivnu priču na obalama Une.

“Prije korona sam započela treninge Full Body workout za žene, bilo je veoma zanimljivo, dobra ekipa, atmosfera i dobro treninzi, ali nas je u tome prekinula korona. Za sad su samo treninzi karatea, teretna i fakultet. Završavam treću godinu tjelesnog odgoja i sporta, uskoro ću postati apsolvent i želim se tome maksimalno posvetiti.”

PODIJELI