PODIJELI

Bivši kapiten reprezentacije BiH Emir Spahić ispratio je učesnike Marša mira iz Duborvnika.

Iz Dubrovnika je u četvrtak krenuo Marš mira pod pokroviteljstvom Islamske zajednice Duborvnik.

Do Gornjeg Brgata i granice s BiH, na putu prema Trebinju, sudionike marša su pratili i brojni Dubrovčani među kojima je bio i Emir Spahić, prenosi Anadolija.

Marš mira je je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine. Pohod nosi naziv protestni, jer ima za cilj animiranje svih relevantnih aktera, na lokalnom i međunarodnom nivou, za brže hapšenje i procesuiranje osoba odgovornih za počinjene zločine, radi zadovoljavanja pravde kao preduslova za izgradnju trajnog mira i tolerancije među narodima u Bosni i Hercegovine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (opština Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (opština Srebrenica).

PODIJELI