PODIJELI

Fudbalski savez Francuske jučer je donio odluku o tome da se takmičenjee u prvoj i drugoj ligi potpuno prekine, a plasman da se odredi prema trenutnim pozicijama na tabeli.

PSG je u trenutku prekida prvenstva zbog krize s koronavirusom imao 12 bodova prednosti ispred Marseillea i utakmicu više. Parižanima je ovo treći uzastopni i deveti naslov prvaka Francuske ukupno.

Marseille je trenutno drugi, a Rennes treći, što znači da ta dva kluba idu u kvalifikacije za Ligu prvaka.

 

U Europa ligu iz Francuske ide četvrtoplasirana ekipa iz prvenstva te pobjednici kupa i liga kupa, budući da se ta takmičenja neće odigrati (PSG je finalist u oba), u kvalifikacije za EL mogli bi ići Lille, Reims i Nice.

Najveća promjena u odnosu na uobičajeno stanje na tabeli je činjenica da je Lyon ostao bez plasmana u Europi prvi put od 1997. godine. Francuski velikan najavio je pravne postupke protiv ove odluke.

Kako kažu u klubu, Lyon će ovom odlukom biti oštećen za „desetine miliona eura“. Iz Lyona su brojnim medijima poslali dopis u kojem najavljuju pravne korake, ali bez pojašnjenja o kakvom potezu bi se točno radilo. Navode samo kako “kreću u rat”.

PODIJELI