Connect with us

Ostalo

Fatić boravio u Čapljini: BiH krajem augusta domaćin EP-a za juniorke

Objavljeno prije

,

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić boravio je u radnoj posjeti Čapljini .

Fatić je posjetio presjednika Odbojkaškog saveza Federacije BiH i direktora Evropskog prvenstva za juniorke u Bosni i Hercegovini Miloša Jelčića.

Fatić i Jelčić razgovarali su o aktuelnoj situaciji koja je zadesila sport u BiH, sa posebnim aspektom na organizaciju Evropskog prvenstva u odbojci za juniorke koje će zajednički organizovati Bosna i Hercegovina i Hrvatska.

“Bosna i Hercegovina će biti domaćin finala u Zenici i mi se već dugo pripremamo. Pandemija koronavirusa je puno toga poremetila, pa smo se sastali u Čapljini kako bismo razgovarali o detaljima organizacije, s obzirom na najavu CEV – a da će se turnir odigrati u predviđenom terminu, krajem augusta “, rekao je Miloš Jelčić, direktor Evropskog prvenstva za juniorke.

Predsjednik Odbojkaškog saveza BiH Alija Fatić upoznao se i sa radom OK Čapljina na čijem je čelu Jelčić, a prvu ekipu vode Klara Bošković i Paulina Kuzman.

Inače, klub je zbog zatvorene Gradske sportske dvorane prekinuo sve aktivnosti te planira nastavak treninga na otvorenom početkom juna.

(Ismet Nimanović/Sportske.ba)

Ostali sportovi

Memnun Idžaković – legendarni šuter britkog pera

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Arhiv/Federalna.ba/Screenshot

Legendarni Memnun Idžaković osim što je bio odličan rukometaš, bio je sjajan novinar. Imalo se svašta, pri brojnim susretima na sarajevskim ulicama i okupljalištima raje, pričati sa Idžakovićem, o starim ali i aktuelnim sportskim događanjima, no ova bh. rukometna legenda nikada nije željela davati zvanični intervju. Diktafon, mikrofon, kamera nikada nisu smjeli biti upaljeni.

„Imam svoje razloge. Vi svoj posao radite, ja to cijenim. Pa dobro znate da i sam to volim raditi, pisati, ali nemojte me, nikada intervjuirati. Al’ šta god Vam trebalo, savjet ili bilo šta, tu sam“, za života je govorio Memnun Idžaković, čovjek koji nam je donio prve popularne „Starke“ u bh. prijestolnicu, a njegovi savremenici pričali su da je bio jedan od najvećih koje smo imali.

„Memnun Idžaković je bio veliki igrač, sjajan šuter. Znao sam mu ‘skinuti’ po tri penala na utakmici, pa mi se znao svetiti četvrtim, gađajući me direkt u glavu”, kaže Abas Arslanagić.

„Memnun Idžaković je naš najbolji igrač kojeg smo ikada imali. Na njegovim leđima je nastao i opstao naš rukomet. Meni je bila velika čast i zadovoljstvo što smo zajedno igrali. Nažalost, kod nas kada neko umre, kao da nikada nije postojao“, kaže Gordan Žigić Žiga.

I u pravu je nekadašnji Idžakovićev saigrač Žigić. Jer, Delibašića, Ferhatovića, Idžakovića se sjetimo samo kad su njihove godišnjice smrti… Iako su to naše istinske legende, Sarajeva, Bosne i Hercegovine. Jer, odigrati na hiljade utakmica i postići preko 10.000 golova, tu statistiku nikada ne smijemo zaboraviti. A tu rukometnu historiju je upravo pisao legendarni Memnun Idžaković.

Često smo se susretali i u legendarnom sarajevskom FIS-u, gdje bi svojevremeno sam Idžaković na treningu znao loptom sto puta zaredom pogoditi isto mjesto. Svi njegovi savremenici kažu, Memnun je igrao za raju, volio je zabaviti i publiku i sebe. Duhovitosti mu nikada nije nedostajalo.

U svojoj rukometnoj karijeri nastupao je za Mladu Bosnu i Željezničar. Za reprezentaciju bivše nam države odigrao je svega trideset i devet utakmica. Nažalost, u Münchenu 1972., kada je reprezentacija Jugoslavije osvojila zlatnu medalju, nije ga bilo. Inače, mogao je mnogo više, ali kažu da ga je plahovita narav itekako koštala. Međutim, Idžaković se nije želio mijenjati. To je bio on.

Nakon igračke karijere, postaje vrsno novinarsko pero, bez dlake na jeziku. Novinarsku karijeru započeo je 1974. godine, a nakon tri mjeseca njegovi mentori u „Oslobođenju“ su kazali:

“Treba ga čuvati, njegovati, sjajan je, ima osebujan stil, jezgrovitu rečenicu, zanimljiv način interpretacije sportskih događanja.”

Legendarni Memnun Idžaković umro je u 66. godini života, 25. oktobra 2008. godine, a svojevremeno Rukometni savez BiH je organizirao prijateljske utakmice sa reprezentacijom Crne Gore u Sarajevu. Te dvije utakmice su odigrane u čast preminulih bh. rukometaša: Memnuna Idžakovića, Momira Galića, Jefte Perišića, Rusmira Delahmetović i Gorana Čengića.

federalna.ba/Muhamed Bikić

Nastavi čitati

Ino fudbal

Džekin restoran ostaje zatvoren

Objavljeno prije

 

Autor

Foto: Kosmo.at

Edin Džeko pored fudbalske karijere, gradi i ugostiteljsku karijeru, ali čini se da ona ide malo teže nego što je to bio slučaj sa fudbalom.

Kapiten reprezentacije BiH je ljetos otvorio luksuzni restoran u Dubrovniku, a isti je zatvoren tokom jeseni. Bilo je najavljeno da će restoran Ezza raditi preko zimskih praznika, ali to neće biti slučaj, saopšteno je na Facebook stranici restorana.

– Dragi gosti. Naš restoran će ponovo biti otvoren u proljeće 2022. godine. Iako smo imali veliku želju da budemo s vama tokom zimskih praznika, to bi u ovim teškim vremenima bio veliki izazov. Radujemo se ponovnom susretu, poručeno je iz ovog restorana.

Nastavi čitati

Ostali sportovi

Preminuo dugogodišnji sportski novinar Zlatan Rašidović

Objavljeno prije

 

Autor

Dugogodišnji sportski novinar Zlatan Rašidović, preminuo je danas u Sarajevu u 47.godini života.

Rašidović je najveći dio novinarske karijere proveo u sportskoj redakciji dnevnog lista Oslobođenje, gdje se zadržao skoro dvije decenije. Bio je vanjski saradnik portala Al Jazeere Balkans.

Rašidović je pisao i za mostarski Dnevni list, vodio razgovore sa fudbalskim asovima, zatim za interview.ba – osvrte na fudbalske i rukometne događaje, intervjue za dnevnik.ba, te Bordo fan, magazin navijača Sarajeva.

Objavio je knjigu “Velikani bh. sporta” koja sadrži 35 intervjua na portalu Al Jazeere u periodu od oktobra 2017. do novembra 2019. godine.

Zlatan Rašidović će ostati upamćen kao veliki profesionalac, posvećen poslu, dobronamjeran kolega, omiljen u novinarskim krugovima.

Mjesto i datum dženaze Zlatana Rašidovića bit će naknadno objavljeni.

Nastavi čitati

AKTUELNO