PODIJELI

Radna grupa za inovacijsku izvrsnost pri Međunarodnoj fudbalskoj federaciji (FIFA) sve je bliže pojednostavljenom i jeftinijem konceptu VAR-a koji bi mogao imati mnogo širu primjenu od današnje, objavila je u danas FIFA.

Nakon održana četiri sastanka te razmjene iskustava o dosadašnjoj primjeni VAR-a i prezentacije rezultata istraživanja i testiranja, radna grupa će pred FIFA-u i njen odbor za promjenu fudbalskih pravila (IFAB) iznijeti prijedlog sljedećih koraka u primjeni jednostavnijeg oblika VAR-a, prenosi Hina.

Jedna od tema o kojoj je raspravljala radna grupa bio je razvoj poluautomatske tehnologije za provjeru ofsajda, kojom bi se proces provjere u tim situacijama pojednostavio i učinio što efikasnijim.

“Nakon inicijalne demonstracije mogućnosti novog sistema, tri tehnološke kompanije su izrazile su spremnost prijeći na sljedeću fazu razvoja, već od početka sljedeće godine”, stoji u saopštenju FIFA-e.

Sljedeća faza podrazumijeva razvijanje algoritama, kao i unapređivanje vizualizacije situacija kod teških odluka vezanih za pravilo ofsajda.

Mnoge odluke VAR-a vezane za ofsajd, koje su donesene posljednjih sedmica, posebno u engleskoj Premier ligi, naišle su na brojne i oštre kritike, jer su poništeni golovi koje je velika većina smatrala potpuno regularnim.

PODIJELI